Na području Zagreba uhićeno 6 osoba, osumnjičeni za izvlačenje preko 218 milijuna kuna

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Uhićeni su osumnjičeni za zločinačko udruženje i zlouporabu povjerenja.

Nakon višemjesečnog istraživanja u akciji poreznog USKOK-a i USKOK-a na području Zagreba uhićeno je šest osoba. Njih se sumnjiči za izvlačenje više od 218 milijuna kuna iz dvije tvrtke i to putem fiktivnih faktura i lažnih cesija.

Iz USKOK-a su priopćili da je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestero ljudi zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, i pomaganja u počinjenju tih djela.

Prvi osumnjičeni kojeg se tereti da je ostvario više od 105 milijuna kuna dobiti, bio je mozak “operacije” i organizirao je ostale osumnjičene, među kojma je i tajnica, osnivač društva i stvarni voditelj poslovanja.

Što stoji u USKOK-ovom priopćenju?

Šestero osumnjičenih izvuklo je 218. 282.000 kuna, a USKOK-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je PNUSKOK proveo u koordinaciji s USKOK-om, a na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv šestoro hrvatskih državljana (1973., 1979., 1963., 1976., 1956., 1961. ) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. (28.2.2017.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao osnivač jednog trgovačkog društva te stvarni voditelj njegovog poslovanja i poslovanja još jednog trgovačkog društva, u Zagrebu, od 2002. do 2015. godine, u zajedničko djelovanje povezao II. okr., kao osnivača jednog od navedenih društva i odgovornu osobu drugog društva, III. okr., kao tajnicu u jednom od društava, i IV. okr., kao odgovornu osobu računovodstvenog servisa zaduženog za vođenje knjigovodstva dvaju društava, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izvlačenjem sredstava iz navedenih društava angažiranjem više drugih društava koja će izdavati račune za neistinite poslove navedenim društvima na temelju kojih će se sa žiro-računa dvaju društava vršiti neosnovana plaćanja te će se potom uplaćeni iznosi podizati i u gotovini predavati I. okrivljenom.

U cilju realizacije plana, I. okr. je u ime dvaju društava dogovarao poslove i osiguravao uplate na njihove žiro-račune, potpisivao na temelju neistinite dokumentacije sastavljene ugovore o cesiji s društvima u kojim su V. okr. odgovorna osoba a VI. okr. stvarni voditelj poslovanja, a potom je organizirao isplate tog novca u vlastitu korist te je osobno i u ime dvaju društava ovjeravao dokumentaciju o neistinitim poslovima i neistinitim obračunskim plaćanjima.

Nadalje, II. okr. je također u ime jednog od društava ovjeravao dokumentaciju o neistinitim poslovima i neistinitim obračunskim plaćanjima, kao i naloge na temelju kojih je s računa tog društva podizana gotovina. Trećeokrivljenica je, za novčanu naknadu koju je dogovorila s I. okr., sačinjavala dokumentaciju za neistinite poslove i neistinita obračunska plaćanja te je s računa dvaju društava podizala gotovinu, dok je IV. okr., za novčanu naknadu koju je dogovorio s I. okr., pronalazio društva koja će navedenim društvima izdavati račune za neistinite poslove te je potom dogovarao izdavanje računa i odgovornim osobama tih društava dostavljao podatke potrebne za izradu takvih računa. Nakon što su izvršene isplate s računa dvaju društava na račune tih društava, IV. okr. je preuzimao gotovinske iznose koje je predavao I. okrivljenom.

Na opisani način I. okr. je pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 105.686.000,00 kuna, III. okr. od najmanje 791.000,00 kuna, IV. okr. od najmanje 236.000,00 kuna, dok su dva trgovačka društva oštećena za ukupno najmanje 81.151.000,00 kuna, a proračun RH za najmanje 30.418.000,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika i povezanih osoba radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.”


Komentari