Muškarca (56) tjerali na prosjačenje, nadzirali pa mlatili ako nije dovoljno prikupio

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebačka policija prijavila je u četvrtak 36-godišnjaka i 26-godišnjakinju koje sumnjiči da su, uz prisilu i prijetnje, tjerali 56-godišnjaka na prosjačenje u Zagrebu i dalmatinskim gradovima.

Policija sumnja da je 36-godišnjak, od veljače 2018. do 21. rujna ove godine, oštećenom osigurao smještaj u Zagrebu te uporabom sile i prijetnje ostvario nadzor nad njime i tjerao ga na prosjačenje.

Osumnjičeni je 56-godišnjaka svakodnevno odvozio na parkirališta ispred trgovačkih centara na području Zagreba, a tijekom ljetnih mjeseci na područje dalmatinskih gradova od Zadra do Dubrovnika, gdje ga je nadzirao kako ne bi pobjegao. U nadzoru 56-godišnjaka pomagala mu je i 26-godišnjakinja, dodala je policija.

Novac dobiven od prosjačenja osumnjičeni je zadržavao za sebe, dok je oštećenom kupovao samo osnovne namirnice. U slučajevima kada nije bio zadovoljan iznosom isprošenog novca, osumnjičeni je tukao oštećenog što je kod 56-godišnjaka dodatno pojačalo strah za život i stavilo ga u odnos ovisnosti prema osumnjičenom.

1 euro = 7,53450 kuna

Uz to oduzeo mu je i osobnu iskaznicu kako bi imao nadzor nad njim, a tijekom dana bi ga u više navrata nazivao kako bi provjerio koliko je isprosio novca.

Policija je za 56-godišnjaka incirala pružanje pomoći sukladno Nacionalnom planu za suzbijanje trgovanja ljudima, a osumnjičeni su po dovršenom kriminalističkom istraživanju, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku.

GURNUO RUKU U SPOLOVILO DJEVOJČICE (11) pa dobio tri godine zatvora. Vrhovni sud uvažio olakotne okolnosti i kajanje


Komentari