Mrtva tijela padala s neba, poginulo 176 ljudi: Stravičan detalj tragedije kod Zagreba posebno je potresan

Foto: Pixabay

Iako s vremenom ovo polako odlazi u zaborav, obitelji pokojnika nikad neće zaboraviti strašnu avionsku nesreću koja se dogodila 10. rujna 1976. godine. Najveća je to nesreća na području bivše Jugoslavije.

Na 35 kilometara od Zagreba s neba su padala mrtva tijela i prtljaga, nepovratno je izgubljeno 176 života.

Sve se dogodilo na nebu iznad Vrbovca. Sudarili su se zrakoplovi British Airwaysa na putu u Istanbul i zrakoplov Inex-Adria Avioprometa, na putu iz Splita u Köln i Bonn.

Kako su ispričali svjedoci, prvo se čula velika eksplozija, nešto poput grmljavine. No, onda su na nebu vidjeli dva aviona kako padaju. U krugu nekoliko kilometara padali su dijelovi aviona, torbe, boce i slične stvari. No, puno jezivija su bila tijela koja su padala s neba. Neka su bili raspolovljena, a neka su pala u svojim sjedalima, još uvijek zavezana pojasom.

Na širem području sjeverozapadno od Vrbovca svjedoci su tada gledali stravične prizore – razbacani dijelovi tijela, dijelovi zrakoplova i prtljage nalazili su se u kukuruzištima i poljima od Luke, Gaja, Dvorišća.

Beba pokazivala znakove života

Jugoslavenski zrakoplov poletio je u 10.48 iz Splita za Köln/Bonn s 108 putnika od kojih je čak 107 nih bilo Nijemaca i jedan Splićanin. S londonskog Heathrowa drugi je avion krenuo prema Turskoj sa 54 putnika i devet članova posade.

Kobni sudar dogodio se u 11 sati i 15 minuta na visini od 10.000 metara. Brzina je bila oko 900 km/h. Kako su kazali svjedoci, mrtva tijela su padala iz aviona poput kiše. Rekli su kako je to bila velika eksplozija, nešto poput grmljavine.

Jedini krivac za nesreću po presudi Okružnog suda u Zagrebu je kontrolor Gradimir Tasić. Bilo je još sedam optuženih – načelnik Centra Ante Delić, njegov zamjenik Milan Munjas, šef smjene Julije Dajčić, kontrolori Mladen Hochberger, Nenad Tepeš, Bojan Erjavec, Gradimir Pelin.

Tasić je proglašen odgovornim za nesreću i osuđen na sedam godina zatvora. Kasnije je ta sudska odluka prepolovljena te je ranije pušten iz zatvora zbog peticije njegovih kolega. Naime, Tasiću je to bio treći dan za redom da je radio smjenu od 12 sati.

Užasan detalj iz strašne tragedije je i svjedočanstvo policajca koji se pokraj Vrbovca prvi našao na mjestu pada aviona. Ispričao je kako je jedna beba pokazivala slabašne znakove života, no tvrdio je i kako misli da je ni Hitna tada ne bi spasila.


Komentari