Monstrum ubio tri žene na sudu u Zagrebu! Suprug ubijene: ‘Za njega ne vrijedi katolički oprost. Bog neka mu oprosti ako može’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Srijeda 22. rujna 1999. godine za sutkinju Ljiljanu Hvalec trebao je biti uobičajen radni dan. Brakorazvodna parnica supružnika Oraškić bila je zakazana za 9.30 sati. Kako se bližilo vrijeme parnice, Mato Oraškić već je provodio svoj krvavi plan. U sud je ušao kroz gruntovnicu, znajući da će kroz taj ulaz lakše proći s oružjem.

Nakon što je sutkinja izdiktirala za zapisnik da je brakorazvodni postupak gotov, krenula je drama.

S prva dva hica ubio je suprugu Gordanu, a nakon nje, također s dva metka, odvjetnicu Hajru Prohić. Okrenuo se prema sudačkom stolu i upucao sutkinju, a njezino tijelo klonulo je na pod.

Zapisničarku Stanku Cvjetković je teško ranio, a pri odlasku iz suda zgrabio i spise te ih spremio u ruksak. Odjurio je u zahod gdje je oprao ruke, a zatim je istim putem, kroz gruntovnicu, izašao iz zgrade suda.

Suprugu ubijene sutkinje strašnu vijest priopćio je partner iz pekarnice koju su zajedno držali. Najteže mu je bilo reći sinovima, koji su tada imali 10 i 6 godina. Ubojicu majke svojih dječaka prvi puta je vidio na sudu, pišu 24sata u detljanom izvještaju o kobnom danu.

– Nikada nisam nikome poželio smrt, ali kad je on u pitanju, za njega ne vrijedi katolički oprost. Bog neka mu oprosti ako može, ali ja do svoje smrti neću – rekao je Mario Hvalec.

Mato Oraškić svoj je brak uništio patološkom ljubomorom. Nakon što bi završio sa smjenom u policijskoj postaji u Novom Zagrebu odlazio je u kafić na Sigečici i čekao da supruga Gordana završi smjenu. Iz početne idile, brak se u godinu dana pretvorio u pakao.

Mato Oraškić suprugu Gordanu je psihički zlostavljao, a krenulo je i s fizičkim zlostavljanjem zbog čega je i pobjegla od njega.

Na suđenju Oraškiću ubojica je bio izrazito neugodan. Majci ubijene Ljiljane Hvalec dobacio je ”Đubre jedno!”. Čitavo suđenje ponavljao je kako je optužba protiv njega montirana.

Sudac Zdravko Jambrović, kojeg je Oraškić nazivao korumpiranim pijancem, kazao je kako u svojoj višegodišnjoj praksi nije naišao na ovakav slučaj. Oraškić je sucu čak duže vrijeme pisao iz zatvora, a nakon uhićenja je rekao ”Kad mi skinu lisice, poubijat ću sve oko sebe”.

Mato Oraškić kaznu bi trebao izdržavati do 22. rujna 2039. godine.

U spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, u Hrvatskoj se svake godine na taj dan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. godine, a u obrazloženju prijedloga odluke koji je Vlada uputila Saboru navedeno je kako se u Hrvatskoj nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijedi otac žrtve ili njezina djeca.

Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva s problematikom nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Također je donesen i zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost. Osim toga nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.


Komentari