‘MOJ SIN SE RASPADA U GROBU’ Otac mladića koji je ubijen u krvavom pohodu je neutješan

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL, Ilustracija

Nakon nastavljenog suđenja Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu, gdje optužnica ŽDO-a tereti Zavadlava da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovom te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića, na vidjelo su izašli novi detalji. Nakon završnog ročišta medijima se obratio otac Marina Ožića Paića.

“Cijelo ovo vrijeme bio sam na suđenju i u miru i tišini sam ga pratio. Kada sam ja tu i moj sin je tu. Ništa ovdje nije neočekivano, osim što je bijednik i kukavica, još je pokazao da je lažov. Nadalje, pitanje koje sam htio postaviti iako mi nije dozvoljeno, (iako mi je gospodin Štrbac rekao da imam pravo) je bilo samo jedno: je li moj sin ikad i na bilo kakav način učinio zlo Filipu Zavadlavu ili bilo kojem članu njegove obitelji? To mi nije omogućeno! Moj sin je taj odgovor platio svojim životom. Satisfakciju mi je pružio njegov odvjetnik koji je kazao da je moj sin nevin te da je poginuo slučajno i ja mu se ovim putem od srca zahvaljujem”, rekao je neutješni otac jednog od likvidiranih mladića, prenosi Dalmacija Danas. Da ima pravde, rekao je, Zavadlav bi dobio kaznu od 50 godina zatvora.

“Nepobitno je dokazao da je moj sin nevin, kako god bilo, iskreno i odgovorno tvrdim da je Zavadlav pobjednik. U ovoj zemlji nema smrtne niti doživotne kazne. Da ima pravde, dobio bi 50 godina. Dok on jede, igra se, trenira, zafrkava, moj sin i ova dvojica momaka se raspadaju u grobnici“, zaključuje.

Podsjećamo, Zavadlav je na suđenju tvrdio kako 11. siječnja 2020. u popodnevnim satima uopće nije bio u Varošu.

“U potpunosti negiram počinjenje kompletne optužbe. Razmišljanje da bih bio eventualno sudionik događaja je nametnuto od drugih osoba putem medija i pisama, što sam ja prihvatio i povjerovao”, rekao je.

“Bio sam na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije i trenutnog shvaćanja pojedinca. Nisam to napravio. Zašto bih tako nešto napravio? Još uvijek me nitko nije nedvojbeno uvjerio da sam ja osoba koja je pucala u 15:34 na Šperunu i u 15:42 u Radmilovićevoj”, ustvrdio je Zavadlav. Rekao je i par riječi o ubijenima.

“Što se tiče stradalih, mogu potvrditi da sam bio prisutan prilikom njihovih hetero nasilnih ispada koje sam poslije komentirao s poznanicima, a što su oni shvatili na svoj način i interpretirali. Na to nisam mogao utjecati”, govori.

“Žao mi je što živim u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Želim da se izvuku pouke na institucionalnoj razini, da se ovakve stvari više ne događaju. Čuo sam da su neke osobe bile maltretirane od žrtava, radi se o neprilagođenim osobama i nasilnicima. Nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir”, zaključio je Zavadlav.

Nije se složio s nalazom vještaka psihijatara i psihologa koji su utvrdili da je bio bitno smanjeno ubrojiv u trenutku počinjenja ovog djela.

“Ne slažem se sa psihijatrima, bio sam i ostao potpuno zdrava osoba. Ako moja krivnja leži u tome što sam živ, onda sam apsolutno kriv. Dajte mi 50 godina zatvora”, tvrdi Zavadlav. Uvjeren je da će ga sud pustiti na slobodu.

“Nejasna je i neutvrđena ostala i ova nabava oružja, tako da ni od toga nema ništa. Kada dođem doma, vjerojatno ću se još nečega sjetiti”, rekao je Zavadlav i zamolio predsjednicu sudskog vijeća sutkinju Višnju Strinić da presudu donese što prije, ako je moguće danas.

U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog odvjetništva Žarko Štrbac je rekonstruirao Filipov život, ali i tragični događaj. Rekao je kako je obrana optuženog neosnovana, neprihvatljiva i smiješna, da je to odraz njegove ličnosti koju su utvrdili i vještaci te da na sebe želi okrenuti svu pažnju. Tužiteljstvo je uvjereno kako su u postupku izvedeni dokazni postupci koji potvrđuju počinjenje kaznenog djela, kao i da je Zavadlav pomno isplanirao to što će napraviti.

“Bio je uporan da to realizira. Radilo se o bezobzirnoj osveti. Napravio je to usred bijela dana, u središtu grada, čekao je svoje žrtve i bilo mu je važno likvidirati ih jer je smatrao da su manje vrijedne, a i smetale su mu u životu. Nikome se ne smije dozvoliti da zakon uzme u svoje ruke. To bi bio divlji zapad, takvo ponašanje treba biti sankcionirano. Smatram da bi zatvorska kazna u trajanju od 50 godina bila dovoljna da se ostvari generalna prevencija”, zaključio je Štrbac.

Branitelj optuženog Zavadlava, odvjetnik Branko Šerić u završnom je govoru tvrdio kako njegov branjenik nije bio ubrojiv što je pokazala i njegova današnja obrana te nastavio da kaznena djela nije počinio iz bezobzirne osvete, kao i da se u tom slučaju radilo o običnom ubojstvu.

Dodao je da je današnja Filipova obrana čista deluzija. Zgrožen je zahtjevom tužiteljstva koje za Zavadlava traži maksimalnu kaznu od 50 godina. Upozorio je i da se u hrvatskom pravosuđu događa da sud ne sudi nego da vještaci presuđuju.

“Šokiran sam time jer se do sada u praksi nije dogodilo da osoba bitno smanjene ubrojivosti dobije maksimalnu kaznu. Pogotovo zato što je bitno smanjeno ubrojiva osoba sužene svijesti, a i pitanje je motivacije u tom trenutku. I to dovodi u pitanje je li se uopće radilo o osveti, a kamoli bezobzirnoj osveti. Pogotovo kada čujemo da je pucao u pogrešnu osobu, a ne u onu prema kojoj je trebao gajiti osvetničke namjere”, kazao je Šerić.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Zavadlava (26) tereti da je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Osim za trostruko teško ubojstvo tereti ga se i za nedozvoljeno držanje oružja te općeopasnu radnju. Zavadlav se nakon krvoprolića u Varošu predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon ubojstva. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije nego li je došao tamo u obližnji kontejner na cesti je odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji. Suđenje je završeno i presuda će biti izrečena u utorak.


Komentari