Mjesecima vrebao žrtve: Zagrepčanina (19) sumnjiče za dva silovanja na području Zagreba

Rodilje su ispričale nevjerojatna i teška iskustva (Foto: Shutterstock)

Sumnjiči ga se za još nekoliko silovanja na području Novog Zagreba.

Mladi Zagrepčanin (19) sumnjiči se za najmanje dva silovanja na području Zagreba. Uglavnom je napadao u ranim jutarnjim satima, a žrtve je slijedio do mjesta silovanja, pišu 24sata.

Policija ga je kazneno prijavila zbog prisile na spolni odnos, a sumnjiče ga za još nekoliko silovanja na području Novog Zagreba od lipnja prošle godine.

Konobarica silovana u kafiću

Jednu od žrtava, 21-godišnju konobaricu u trgovačkom centru u zagrebačkoj Sloboštini, silovatelj (19) je primijetio u autobusu na liniji za Veliku Goricu dok je ujutro išla na posao.

Kad je izišla na autobusnoj postaji u zagrebačkoj Sloboštini, krenuo je za njom i slijedio je do kafića u kojemu je radila. Otključala je kafić, a on je zatražio da ga pusti i da mu skuha kavu. Prvo se nećkala, ali ga je naposljetku pustila u kafić. Otišla mu je skuhati kavu, no čim je okrenula leđa, mladić ju je napao, srušio na pod i silovao. Ostavio ju je da leži u nesvijesti na podu iza šanka i pobjegao.

Gosti su počeli pristizati u kafić koji je bio otvoren, no nije bilo konobarice. Ubrzo su je našli u nesvijesti na podu, razbijenu i slomljenu. Pozvali su Hitnu pomoć i policiju, a djevojka je prevezena u bolnicu gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena i silovana. Uzeli su uzorak na analizu kako bi mogli usporediti nakon što pronađu silovatelja.

Silovana djevojka nije bila iz Zagreba i u kafiću je radila tek kratko, pišu 24sata, a nakon što se oporavila, dala je otkaz i vratila se kući.

Istražitelji su uspjeli skinuti snimku s nadzornih kamera, no nisu izvijestili o događaju kako silovatelj ne bi znao da traje potraga za njim. Prepoznali su počinitelja budući da je riječ o mladiću koji je unazad godinu dana izvršio još nekoliko istovrsnih kaznenih djela.

Silovao maloljetnicu ispod rotora na Laništu

Među tim je nedjelima i silovanje maloljetnice (17) u pothodniku ispod rotora na zagrebačkom Laništu iz lipnja prošle godine dok se djevojka vraća kući. Za to silovanje kriminalističko istraživanje službeno još traje i protiv 19-godišnjaka još nije podnesena kaznena prijava, no prema načinu izvršenja djela i opisu koji im je dala žrtva te prema snimci, sumnjali su da je riječ o istom počinitelju kao i iz slučaja iz Sloboštine.

U jednom od ukupno osam pothodnika na tom dijelu, koji su noću obično pusti i prazni, napao ju je i rukama joj obuhvatio vrat. Počeo ju je daviti i djevojka je ostajala bez zraka. Zapomagala je, na što je silovatelj postao još grublji. Srušio ju je na tlo i nastavio daviti. Prijetio joj je da će je ubiti ako bude vikala. Stiskao ju je uz tlo, zbog čega je imala mnoge ogrebotine po tijelu. Silovao ju je izmučenu i izudaranu.

Nakon zlostavljanja je pobjegao u nepoznatom smjeru ostavivši djevojku uplakanu i šokiranu. Uspjela dozvati pomoć, a istražitelji su odmah prikupili sve tragove s mjesta događaja, a potom i snimke videonadzora sa svih objekata u blizini. Snimka videonadzora bila je jedan od glavnih tragova pomoću kojega su istražitelji uspjeli na kraju identificirati mladića, a potom ga i uhititi.

U slučaju napastovanja na Laništu policija još prikuplja dokaze protiv mladića, zbog čega ga nisu još kazneno prijavili i za drugi slučaj.

Ako mu dokažu krivnju, prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. On se od početka srpnja nalazi u istražnom zatvoru koji mu je odredio istražni sudac Županijskog suda u Velikoj Gorici zbog opasnosti od ponavljanja djela. Neovisno o tome hoće li ga policija prijaviti i zbog napada na Laništu, dok se nalazi u pritvoru za jedno djelo, ne mogu mu odrediti pritvor i za drugo.

Karakteristike silovatelja

Silovatelji se razlikuju po motivima, očekivanjima i pretpostavkama, međutim, istraživači su otkrili kako su većina silovatelja ima neke zajedničke karakteristike.

Istraživanje provedeno u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče na 22 počinitelja silovanja, kojima je određena sigurnosna mjera obveznog liječenja, pokazalo je da su uglavnom slabijeg obrazovanja i nižih primanja. Njih čak 50 posto imalo je završenu tek osnovnu školu, a dio ih nije završio čak ni to. Oko 60 posto ih je konzumiralo alkohol, dok je gotovo polovica bila ovisna o njemu.

Svi su bili muškarci u dobi do 49 godina. Gotovo polovica počinitelja imala je narušene obiteljske odnose, a prije silovanja većina ih je počinila druga kaznena djela.

Osobito važnim pokazao se njihov odnos s majkom. Majke silovatelja opisane su kao one koje zanemaruju, pretjerano dominiraju, kažnjavaju, pretjerano zaštićuju, a povrh toga su i zavodničke.

Otac se obično opisuje kao isključen, odsutan, na udaljenosti ili pasivan, povremeno okrutno kažnjavajući. Mnoge silovatelje ozbiljno je kažnjavala dominirajuća, sadistička majka. Njihovi očevi, ako su bili prisutni, nisu djetetu pružali potrebnu podršku.

Dakle, silovateljeva mržnja prema ženama vrlo često proizlazi iz boli koju mu je nanijela neka žena u djetinjstvu, obično majka. Tijekom djetinjstva često pokazuju neke oblike neprilagođenosti, poput tučnjava, provala bijesa, bježanja iz škole ili krađa.

U jednoj studiji o silovateljima u Kaliforniji, većina ih je priznala kako su tražili moć i dominaciju nad žrtvom. Silovanje su isplanirali, odnosno planirali su imati spolni odnos, a žrtvu su naknadno izabrali. Istraživanje je pokazalo i kako silovatelji obično napadaju u blizini svojega prebivališta. U čak 90 posto slučajeva silovatelj je žrtvi prišao unutar 16 kilometara od mjesta stanovanja.


Komentari