MISTERIOZNE KRAĐE PO NOVOM ZAGREBU: To ni policija nije vidjela, a stručnjaci otkrivaju zašto se događaju!

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL, Ilustracija

Prvo je primijetio razbijeno staklo, zatim i nered u automobilu. Međutim, ono što je uslijedilo, Zvonimir iz Novog Zagreba nije mogao ni sanjati.

Naime, na tom dijelu grada ovih se dana dogodila serija neobičnih provala u automobile. Samo u jednoj noći lopovi su na četiri automobila ukrali – volan.

“Kad sam malo bolje pogledao sam vidio da fali volan u autu. I ništa, onda sam odmah nazvao policiju”, za Jutarnji list rekao je Zvonimir iz Zagreba.

Samo 200 metara od njegova automobila kojeg je vučna služba danas odvezla u servis, nalazio se drugi auto kojeg se provalnici pokrali – iste noći.

“Ispada da je to na silu vađeno i dosta neprofesionalno. Mislim, neprofesionalno ispada da još neki sklopovi tog upravljačkog mehanizma mogu biti uništeni zbog te sile kojom su čupali volan tako da je rekao da šteta može biti do 30 000 kuna, ako nije samo volan izvađen”, kaže Zvonimir iz Zagreba.


Do sada su kradljivci uglavnom skidali kotače i aluminijske felge koje također na crnom tržištu postižu dobre cijene. No, gotovo preko noći, na meti su se našli volani.

“U volanima se nalazi vrlo vrijedna koja stradava maltene prilikom svakog manjeg sudara, a to je zračni jastuk ili airbag. Da bi ponovno ugradili takav jastuk u volan. To je dio koji košta najmanje 1000 eura ovisno o automobilu i vrsti tog air baga, njegovoj sofisticiranosti, ali to je vrlo vrijedan dio koji sad na autu čini čak i 10 posto vrijednosti. 10 do 20 posto”, kaže glavni urednik Auto motor i sport Kristijan Tićak.

U kvartu koji je prvi poharala auto banda nadaju se da je to što se tiče krađa upravljača u njihovom kvartu.

Damjan Horvat se ne brine kako će naći auto sutra, ali se nada najboljem.

“Imali smo par puta probleme s autom. Netko bi nam probušio gume ili bi se auto udarilo na parkingu tako da zapravo uvijek imamo mali strah”, kaže Igor Pavlović i dodaje kako mu se krađa volana nije dogodila, javlja Jutarnji list.

“Ja imam stari auto. To vjerojatno su novi auti bili, ne?”, kaže Dragutin Balaško.  “Ja mislim da je to strašno u današnje vrijeme što se dešava”, ustanovio je Denis Bertoš.

A u današnje vrijeme, osim upravljača, na cijeni je još jedan drugi dio automobila. “Najnoviji trend je krađa katalizatora koji u sebi ima dosta vrijednih materijala koji se u reciklaži dobro plaćaju”, kaže glavni urednik Auto motor i sport Kristijan Tićak.

I dok se ranije kralo radio prijamnike i felge, vlasnici kažu barem su mogli voziti dalje, bez volana – ne ide. Serija ovih neobičnih provala u automobile zatekla je vlasnike i policiju jer je riječ o doista nesvakidašnjim krađama, dosad nezabilježenim.

Kako je policija izvijestila, na području Zagreba samo u jednom noći lopovi su na četiri automobila ukrali – volane. Vlasnici se za RTL Danas žale kako šteta iznosi i do 30.000 kuna.

Krađa kotača, ratkapa, aluminijskih felgi nije neobična, ali krađa volana i je. O svemu su se oglasili i stručnjaci.

“U volanima je zračni jastuk ili airbag. Da bi ponovno ugradili takav jastuk u volan nakon prometne u kojoj on uvijek strada, treba izdvojiti velik iznos. Zračni jastuk košta najmanje tisuću eura, ovisno o automobilu i vrsti to air baga, njegovoj sofisticiranosti, ali to je vrlo vrijedan dio koji sad na autu čini čak i deset posto vrijednosti”, rekao je za RTL Danas glavni urednik medija Auto motor i sport Kristijan Tićak.

 

Komentari