Međunarodni krijumčarski lanac: Uhićeno 5 hrvatskih državljana

commons.wikimedia.org

Osumnjičene osobe prebacile su najmanje 189 osoba.

Policijski službenici PU zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije, PNUSKOK-a te policijskim službenicima Granične policije BiH i policijskim službenicima Odsjeka za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta MUP-a Crne Gore, a sve u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više osoba koje su u sastavu zločinačkog udruženja počinile više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U sklopu kriminalističkog istraživanja 13. rujna 2017., na području Policijske uprave karlovačke, uhićeno je pet hrvatskih državljana, starosti 20, 28, 30, 50 i 55 godina zbog osnova sumnje da su počinili navedena kaznena djela.

Kod uhićenih osoba su temeljem naloga nadležnog suda provedene dokazne radnje pretraga domova i vozila, a tijekom pretraga pronađeno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatera, razna korespondencija, novčana sredstva za koja se sumnja da su pribavljena počinjenjem kaznenih djela.

Iz provedenog kriminalističkog istraživanja proizlazi da su osumnjičene osobe činile dio međunarodnog krijumčarskog lanca u kojem su organizatori s područja Turske i Crne Gore organizirali dolazak stranih državljana (uglavnom državljana Turske) na teritorij BiH gdje su ih preuzimali članovi zločinačkog udruženja iz BiH. Od tamo su ih ilegalno, izbjegavajući graničnu kontrolu, prebacivali na teritorij RH (područje Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije) odakle su ih preuzimali članovi zločinačkog udruženja iz RH te ih prevozili do Zagreba, gdje su strani državljani boravili do organiziranja daljnjeg ilegalnog prebacivanja u druge zemlje EU ili direktno do granice sa Slovenijom.

Na opisani način osumnjičene osobe prebacile su najmanje 189 osoba te pribavile nepripadnu materijalnu korist od najmanje 29.850 eura, koje su međusobno podijelile u neutvrđenom omjeru.

Sve uhićene osobe su 13. rujna 2017. godine dovedene pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, dok je kaznena prijava podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Nastavlja se daljnje kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja eventualno drugih, za sada nepoznatih osoba uključenih u zločinačko udruženje i eventualnih drugih kaznenih djela.


Komentari