Maloljetnik se otrovao ugljičnim monoksidom u Ivanić Gradu, policija poslala upozorenje

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Zagrebačka policija izvijestila je o trovanju ugljičnim monoksidom i poslala upozorenje građanima. Nesretni događaj dogodio se u Ivanić gradu, a otrovao se maloljetnik kojem je pomoć pružena u KBC-u Zagreb.

Jučer, 2. prosinca oko 19 sati u Ivanić Gradu u Ulici 65. bataljuna ZNG, u kupaonici je došlo do trovanja ugljičnim monoksidom maloljetne osobe kojoj je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Očevid će se obaviti danas, izvijestili su iz PUZ-a.

“Ovom prilikom zagrebačka policija, savjetuje građanima na nužne mjere opreza:

Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirajte i to kod ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva, poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te savjete dimnjačara provedite bez odlaganja i redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice”, priopćili su iz PUZ-a.

Ističu i da građani provjere je li dimnjak ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno, da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala, jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala, je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal, postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese, je li eventualnu rekonstrukciju ili dogradnja plinskih instalacija prijavljena ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačara te nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično).

“Vodite računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala, a pepeo iz ložišta ne odlažite na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal”, zaključuju iz zagrebačke policije.


Komentari