LUKAVI DVOJAC ‘ZARADIO’ VIŠE OD MILIJUN KUNA: Kreirali fiktivne račune i debelo oštetili trgovačko društvo

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL/ Ilustracija

 Lukavi dvojac oštetio je trgovačko društvo za čak 1.375.000 kuna, a zagrebačka policija objavila detalje teške prevare. Naime, 40-godišnjak i 30-godišnjak udružili su se i do vrtoglave cifre došli krivotvorenjem isprava, zlouporabom povjerenja i računalnim krivotvorenjem.

Kreirali fiktivne račune i spremali novac u džep

Sumnja se da je 40-godišnjak kao direktor trgovačkog društva počinio osam kaznenih djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, četiri kaznena djela „Računalno krivotvorenje“ i jedno kazneno djelo „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ na način da je od siječnja 2012. godine do kraja 2017. godine kreirao fiktivne račune, mijenjao sadržaje već ispostavljenih računa te kreirao fiktivna konsignacijska skladišta kako bi prikrio robni manjak na veleprodajnom skladištu koji je nastao prodajom robe za gotovinu bez računa. Na takav je način pribavljena novčana sredstva zadržavao za sebe i time oštetio trgovačko društvo o čijim interesima se bio dužan brinuti.

Također, sumnja se da je zajedno s 30-godišnjakom počinio još jedno kazneno djelo „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ i jedno kazneno djelo „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ na način da je od siječnja 2016. godine do kraja prosinca 2017. godine nagovorio 30-godišnjaka, direktora drugog trgovačkog društva, da ispiše tri fiktivna računa svog društva za usluge koje u stvarnosti nikada nisu izvršene, a nakon čega je trgovačko društvo 40-godišnjaka izvršilo uplate na poslovni račun društva 30-godišnjaka. Uplaćeni novac, sumnja se, 30-godišnjak je zatim podizao s poslovnog računa nakon čega su ga on i 40-godišnjak međusobno podijelili ta ga zadržali za vlastite potrebe, izvijestili su iz PUZ-a.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentari