Lukava Vinka je izmislila radni staž i 17 godina primala mirovinu! Sada to sve mora vratiti državi

Glaukom je opaka bolest, ilustracija (Foto: Guliver Image)

Ovih je dana rasplet na sudu dobio nevjerojatan slučaj iz Slavonskog Broda. Naime, 77-godišnja Vinka punih 17 godina primala mirovinu, iako nije imala ni dana radnog staža.

Lukava žena je još 24. srpnja 1995. godine podnijela zahtjev za prava na starosnu mirovinu, uz što je priložila radnu knjižicu s upisanim radnim stažem u trajanju od 32 godine, šest mjeseci i tri dana ostvarenim u Bosni i Hercegovini.

“No, okrivljena je itekako bila svjesna da nije ostvarila niti jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. srpnja 1995. te ga je činila sve do 31. prosinca 2012., pa nema govora o zastari”, navodi se u presudi Županijskog suda.

Time je “kroz cijelo inkriminirano razdoblje ostvarivala protupravnu imovinsku korist tako stvorenim protupravnim stanjem, odnosno mjesečnim primanjem mirovine na koju zapravo nije imala pravo”.

Lažna umirovljenica svaki mjesec je primala oko 1.400 kuna, piše Danica.

Kako je presuda postala pravomoćna, 77-godišnjakinja državi mora vratiti 300 tisuća kuna plus kamate, što je ukupno preko pola milijuna kuna. Također mora i podmiriti troškove kaznenog postupka, a kako će do tog ovog pozamašnog iznosa doći u roku od 15 dana nije poznato.


Komentari