LOPOVI PRIJEVAROM OD 78-GODIŠNJAKA UZELI VIŠE OD 50.000 KUNA Pravili se da su imali prometnu nesreću

Pixabay

Jučer su se oko 14 sati u Novom Zagrebu, Siget, dvojica nepoznatih počinitelja 78-godišnjaku predstavili kao strani državljani kojima treba pomoć s obzirom da su imali prometnu nesreću i da jedan od njih mora drugome isplatiti štetu, međutim za isplatu te štete nema kod sebe novca ali ima „vrijedan“ sat.

Oštećenog su tada na prijevaran način nagovorili da sa svog računa podigne novac i posudi ga na neko vrijeme jednom od njih uz „vrijedan“ sat kao zalog. Osumnjičeni su s novcem pobjegli a oštećeni je ostao s bezvrijednim satom čime mu je , na prijevaran način počinjena materijalna šteta u iznosu od više desetaka tisuća kuna.

Na području Policijske uprave zagrebačke evidentirani su različiti pojavni oblici prijevara u kojima se kao oštećeni pojavljuju osobe starije životne dobi.

Prevaranti koriste specifičnosti svojih žrtava, a to su: poodmakla životna dob, samostalno stanovanje te njihovu nepažnju kako bi došli do njihovih ušteđevina, nakita ili drugih vrijednih predmeta.

Kako bi spriječili prijevare, građanima (a posebice onima starije životne dobi) iz PUZ-a savjetuju:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
  • ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze,
  • ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima,
  • zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
  • zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
  • Izlažete se velikom riziku ako prihvatite  upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, „pružanja pomoći kod bolesti“, „nuđenja povoljne prodaje razne robe,  traženja milostinje i sl.
  • odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete


Komentari