IMA LI KRAJA DRSKIM PREVARANTIMA? Lažno se predstavili i opljačkali 82-godišnjakinju

Flickr- slikoviti prikaz

Zagrebačka policija zabilježila je još jedan slučaj lažnog predstavljanja starijim osobama.

U ponedjeljak, 19. rujna između 10.50 i 11.10 sati na Peščenici, Bachova, u stanusu dvojica nepoznatih počinitelja lažno se predstavili 82-godišnjakinji i iskoristivši njenu nepažnju otuđili joj nakit.

Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna.

>>> GRAĐANI OPREZ!: Osobe starije životne dobi najčešće žrtve prijevara

Još jednom podsjećamo na policijske savjete:

-Ne stupajte u telefonske razgovore s osobama koje se predstavljaju kao razni inspektori, službenici u bankama i sl.
-Ne davati podatke o brojevima svojih kreditnih kartica i bankovnih računa te
-Ne razgovarati o osobnim stvarima npr. da živite sami, koliko vas često obitelj posjećuje, o svom zdravstvenom stanju i sl.
-Ne puštati nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
-Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražiti od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid (iskaznica s fotografijom).
-Ne nasjedati na upornost nepoznatih osoba koje po svaku cijenu žele ući u vaš dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku.
-Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.
-Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila.
-Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično).
-Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju ih češće upozoravati o mogućim prevarantima, uz opetovano ponavljanje savjeta.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]ODMAH o svim sumnjivim osobama i situacijama obavijestite policiju na broj 192. [/box]

>>> ZAGREPČANI, OPREZ: Sve više provalnika se lažno predstavlja i krade po kućama

>> PRIJEVARE DILJEM ZAGREBA: Lažno se predstavili i pobjegli s bogatim plijenom

 


Komentari