KRVAVE BORBE PASA U ZAGREBU: U morbidno zlostavljanje umiješani i poznati Hrvati (FOTO)

Društvenim mrežama kruže potresne fotografije i snimke.

Nakon nedavnog događaja u ilegalnom skloništu za pse, na području Zagreba, javnost potresaju nove snimke i fotografije iživljavanja nad psima. Naime, osoba albanskog podrijetla na svom Facebook profilu svakodnevno je dijelila snimke ilegalnih borbi pasa te fotografije ovih krvavih obračuna. Borbe se, kako doznajemo, odvijaju na području Zagreba, a točna lokacija još nije utvrđena.

Facebook/Zavod Pit
Facebook/Zavod Pit

Na strašnim snimkama koje je objavljivao ovaj Albanac, može se čuti huškanje i navijanje od strane okupljenih. Snimke prikazuju krv, zube, režanje i u konačnici- mrtve pse nakon krvave borbe. Također, u pozadini se može čuti i hrvatski jezik. Nakon curenja informacija u javnost, dotični Albanac više je puta mijenjao ime na Facebook profilu, a zatim ga i obrisao. No, sudeći prema onom što smo uspjeli vidjeti, radi se o organiziranim borbama na kojima je prisutno i klađenje na pse te uz Albance i Hrvate, sudjeluju i Srbi.

Screenshot
Screenshot
Scrrenshot
Scrrenshot

Identitet počinitelja još uvijek nije poznat, no mole se građani da se, ukoliko imaju bilo kakve informacije ili saznanja, obrate jednom od udruženja ili samoj policiji.

Više problematika navezanih na borbe

Vezano za ovaj problem, obratili smo se i Prijateljima životinja koji pozivaju na odgovornost i poštivanje građanske dužnosti da se prijavi sumnja ili saznanje na bilo kakvo kršenje zakona, odnosno u ovom slučaju organiziranje borbe pasa. Također navode da je važno da policija veoma ozbiljno istraži i obradi slučaj kako bi se zaustavile moguće aktivnosti i spriječilo njihovo širenje.

screenshot_20161013-223657

Osim samih borbi, na to je vezana problematika uzgoja pasa te poticanje na agresivnost, kažu Prijatelji životinja. Vezano za zakonske odredbe, borbe takva praksa je kažnjiva Zakonom o zaštiti životinja kao i Kazenim zakonom.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Zabranjeni postupci u svrhu zaštite životinja Članak 4. (NN 37/13, 125/13) (1) Zabranjeno je životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu, protivno odredbama ovoga Zakona. (2) Zabranjeno je: 1. uzgajati životinje na način da trpe bol, patnju i strah te ih namjerno ozljeđivati, protivno pravilima struke odnosno najnovijim znanstvenim dostignućima, 2. uvoziti i prodavati životinje koje potječu iz uzgoja iz točke 1. ovoga stavka, 3. povećavati agresivnost životinja selekcijom ili drugim metodama, 4. huškati životinje na druge životinje ili čovjeka ili ih dresirati na agresivnost, osim pri dresuri službenih i lovačkih pasa pod vodstvom osposobljenih osoba, 5. obučavati životinje za borbe, organizirati borbe životinja, osim tradicionalnih natjecanja bikova, ili sudjelovati u njima, posjećivati ih i oglašavati te u vezi s tim organizirati klađenje i sudjelovati u klađenju,[/box] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]V. KAZNENE ODREDBE Članak 66. (NN 37/13, 125/13) (1) Novčanom kaznom od 50.000,00 do 100.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako: 1. ubija životinje, nanosi im bol, patnju i ozljede ili ih namjerno izlaže strahu (članak 4. stavak 1.), 2. uzgaja životinje na način da trpe boli, patnje i strah i namjerno ih ozljeđuje (članak 4. stavak 2. točka 1.), 3. uvozi i prodaje životinje koje potječu iz uzgoja iz članka 4. stavka 2. točke 1. ovoga Zakona (članak 4. stavak 2. točka 2.), 4. povećava agresivnost životinja selekcijom ili drugim metodama (članak 4. stavak 2. točka 3.), 5. huška životinje na druge životinje ili čovjeka ili ih dresira na agresivnost osim pri dresuri službenih i lovačkih pasa pod vodstvom osposobljenih osoba (članak 4. stavak 2. točka 4.), 6. obučava životinje za borbe, organizira borbe životinja ili sudjeluje u njima, posjećuje ih i oglašava te u vezi s tim organizira klađenje i sudjeluje u klađenju (članak 4. stavak 2. točka 5.)[/box]

Ovo nije izolirani slučaj

Prošle godine, također je društvenim mrežama kružila fotografija oglasa u kojem Vinko iz Kistanja oglašava svog psa te navodi kako pas “nikada nije bio pobijeđen te je sedmerostruki prvak Dalmacije”. Stanovitog Vinka prijavilo je udruženje American Stafford Cro.

“Ako ćemo govoriti onako ljudski, tih borbi ima previše. Da se radi o samo jednom slučaju, opet je previše. To su monstruozna nedjela koja uništavaju nedužna bića, što samim njihovim sudjelovanjem u borbama, što hajkom i predrasudama na račun određenih pasmina zbog istih. Tu prvenstveno mislimo na Stafforde i Pitbullove koje se gleda kao nekakve ”borbene pse” i ”ratnike”, što nema veze sa zdravim razumom.”, kažu iz American Stafford Cro udruženja.

Statistički, borbe pasa su u znatnom padu, ne samo u Hrvatskoj nego i na području okolnih zemalja. Postoje nažalost određene sredine koje su iznimka, ali generalno su u padu,kažu, no to ih ne može zadovoljiti, sve dok tome ne bude konačan kraj. Ipak, bar ih ohrabruje. Nažalost, nerijetko izostaju reakcije nadležnih institucija. Iako zakon postoji, kao i kazne, isti se ne provode, upozoravaju.

American Stafford Cro naglašava da dosta tih slučajeva dolazi iz manjih i primitivnijih sredina, no i iz određenih kvartova u samom Zagrebu: “Slobodno možemo reći da vlada neka vrsta plemenske hijerarhije, i gdje je zbog iste čak i kad se otkrije takav slučaj, jako teško pronaći nekoga tko će progovoriti dalje a kamoli pružiti nekakvu pomoć u vidu dokaza i slično. Nekada je i to razlog što će monstrumi proći nekažnjeno. Ali s druge strane imamo i slučajeve iz primjerice određenih kvartova u Zagrebu, prvenstveno Dubrave, o kojima svi sve znaju, o kojima svi pričaju na široko i daleko, a nitko ne poduzima ništa. E to je već jedna druga vrsta problema, i to ona puno gora i opasnija, gdje su u priču uključene i neke istaknute osobe te često one koje dolaze sa dobrih pozicija upravo iz institucija koje bi trebale reagirati na takva nedjela i stati im na kraj.”

“Moj Stafford nije za borbu, ali ja jesam.”

U Hrvatskoj postoji čitav niz nevjerojatnih situacija vezanih za borbe pasa, a udruženje za primjer izdvaja jednu, upečatljivu: ” Imamo monstruma kojem je dokazano da je uzgajao pse za borbu, mučio ih i trenirao na agresivnost, vozio ih u BiH na borbe te slično, kojem je policija u raciji pronašla desetak izmučenih pasa, kojem su pronađeni zakopani leševi i tako dalje, i ne samo da ta osoba prođe nekažnjeno, nego nešto kasnije dobije milijunski projekt i danas ju svi slave kao velikog scenarista trenutnog hit filma u Državi.

Ovo slikovito opisuje zbog čega je situacija takva kakva je i zašto se Zakon ne provodi, a American Stafford Cro naglašava da je priča puno kompleksnija nego što izgleda na prvu. Upravo zbog toga rade na osvještavanju ljudi, kao i motiviranju da se priključe njihovoj borbi, za ovu ali i ostale problematike.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Osim što su pokrenuli svoju internetsku stranicu, pokrenuli su i liniju odjeće ASC Staffwear koja nosi određene poruke poput ”Moj Stafford nije za borbu ali ja jesam” pa do raznih glazbenih projekata u suradnji sa Lawless Music izdavačkom kućom i njihovim izvođačima. Iduće godine očekuje nas i objava himne pasmina koje se iskorištavaju u krvoločne svrhe, Stafforda i Pitbulla, a himnu će popratiti i spot koji prikazuje borbe pasa, ali i ostale oblike zlostavljanja. [/box]

“Generalno borbe pasa su u opadanju i treba nastaviti dok se ne iskorijene do kraja. 2016. je godina, vrijeme ide naprijed, ljudi su sve osvješteniji po tom pitanju, sve se više odlučuju podignuti glas, svemu tome je naravno puno pomogao i internet odnosno veća dostupnost informacija te veća i lakše povezanost između ljudi, tako da ćemo, vjerujemo uskoro, moći staviti točku na takva nedjela i nazvati ih crnom prošlošću.”, zaključuju iz udruženja American Stafford Cro.

Baš kako kaže ova ekipa, 2016. godina je i vrijeme ide naprijed. Doista je tužno da moramo pisati o ovakvim slučajevima i upozoravati na nešto čemu ne bi trebalo biti mjesta u našem društvu. Nevjerovatna je činjenica da uopće postoji tolika razina primitivnosti te da pojedinci svoje komplekse liječe na nedužnim bićima. Na bićima koja bi im, uz samo malo pažnje i ljubavi, pružila odanost i vjernost o kakvoj samo mogu sanjati. Do kud seže ljudska okrutnost?

Povodom ovog slučaja poslali smo i službeni upit Policijskoj upravi Zagrebačkoj, a odgovor još uvijek čekamo.

>>>OTKRIVAMO BIZARAN SLUČAJ U SMJEŠTAJU ZA PSE: Tko je odgovoran za uginuća nesretnih životinja? (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE!)

Komentari