KRV ILI NEŠTO DRUGO? Nakon narodnjaka, tek kreće pravi show! (FOTO)

Do ranih jutarnjih sati pleše se i pjeva uz narodnjačke glazbene hitove.

Zagrebački klubovi krcati su razuzdanim djevojkama i mladićima koji provode najbolje godine života plešući i pjevajući uz rijeke alkohola pod svjetlima reflektirajućih kugli. Neki  će reći, pa neka mladost i ludost, trebaju se zabavljati. No kad se svjetla ugase, svirači odsviraju posljednji hit iz lakonotnog repertoara, a konobar odmahne rukom na zadnju rundu- slika ne izgleda nimalo idilično.

12064342_10204453009876541_292776181_n

Ovo je prizor na koji smo naišli u nedjeljno jutro.

12032344_10204453009796539_644594466_n

Zgroženih izraza lica i s ogromnim upitnikom iznad glave gledamo ovu izlučevinu od crnog vina i pitamo se kako je moguće da mlada osoba izgubi kontrolu i dovede se do ovoga. Među gomilom u zagušljivom klubu nerijetko se nađu i maloljetnici, koje nitko ne provjerava i redovito im je alkohol serviran na stol bez ijedne riječi, iako svi znaju je to zabranjeno. Poražavajuća je to slika našeg glavnog grada, ali i cijele države u kojoj su problemi s alkoholom u sve većem porastu..

Zabrinjavajući podatci! Djevojčice piju čak deset puta više  no u prošlom desetljeću, a dječaci dvaput više nego prije deset godina

Hrvatska se, s oko 240 000 alkoholičara, od kojih se svega 3% liječi, nalazi u samom vrhu europskih država po konzumiranju alkohola. Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pozornost cijele društvene zajednice.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Iako se pijenje (još uvijek) smatra dominantno muškom aktivnošću, današnja nam statistika ukazuje i na sve veći broj žena konzumentica. Tako djevojčice danas piju čak deset puta češće no u prošlom desetljeću, a dječaci dvaput više nego prije deset godina.[/box]

Mladi često pijenjem pokušavaju poručiti kako su odrasli i samostalni; ponekad je to način da se uklope u društvo, da budu “veliki” i “važni” ili pak prihvaćeni od vršnjaka. Posebnosti su ispijanja ogromnih količina alkohola kod mladih i to da se oni najčešće ne obaziru na posljedice, piju u “rundama”, često se natječući međusobno u količini ispijenih pića, te kombiniraju alkohol i druga sredstva ovisnosti. Tako mogu nastati i kobne posljedice poput prometnih nesreća u pijanom stanju, nekritičnog seksualnog ponašanja, pa i neželjenih trudnoća te tučnjave i slično.

Zdravstvene posljedice

Dugoročna i kontinuirana konzumacija alkohola izaziva brojna oštećenja: smetnje ravnoteže, oštećenje perifernih živaca, gubitak osjeta, smetnje vida, probavnog sustava, karijes, parodontozu, alkoholnu kardiomiopatiju, promjene na nosu i obrazima poznate kao “facies aethylica”, spolnu disfunkciju i smanjenje fertilne sposobnosti u muškaraca, te postupno kognitivno propadanje, stoji u objašnjenju Mladi i alkohol.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Mozak adolescenta, osobito prefrontalni korteks koji se u adolescenciji još intenzivno razvija, izrazito je osjetljiv na sva sredstva ovisnosti, uključujući i alkohol. Ovaj dio moždane kore odgovoran je za kritičku procjenu situacija, donošenje odluka, te kontrolu želja i emocija. Upravo stoga konzumacija u ovom osjetljivom periodu moždanog razvoja može ostaviti teške i trajne posljedice u funkcioniranju osobe u budućnosti.[/box]


Komentari