‘KRIV SAM, ALI NISAM BIO SVJESTAN’ Ubio oca i zamotao ga u tepih: ‘Volio sam ga, nismo se svađali. Nisam uzimao terapiju…’

Ilustracija: Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na Županijskom je sudu u Zagrebu počelo suđenje 38-godišnjaku za ubojstvo oca. Zbilo se to u srpnju prošle godine, u kući nadomak Sesveta.

“Kriv sam. Ubio sam oca, ali nisam bio svjestan što činim. Par dana prije toga nisam spavao i osjećao sam se loše. Imam šizofreniju od 2005., liječim se i godišnje odem po mjesec, dva u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče. Oca sam volio, nismo se svađali. Nisam uzimao terapiju i to je problem. Da sam bio normalan i da me bolest nije natjerala, ne bih mu učinio nažao. Živjeli smo zajedno i sve zajedno po kući radili”, rekao je u svoju obranu, piše Jutarnji list.

Zamotao ga u tepih

On je svojeg oca ubio u neubrojivom stanju, koristeći metalnu gedoru dugačku 40-ak centimera. U noći s 21. na 22. srpnja zadao mu je više od 20 udaraca po cijelom tijelu, od čega su oni u glavu bili najstrašniji. Muškarac je preminuo od višestrukih prijeloma, nagnječenja, podljeva i rana, nakon čega ga je sin umotao u tepih i stavio pod stepenice, prekrivši sve jastucima, poplunima i tepihom.

Nakon zločina, okrivljenik je sestri poslao poruku. “Napravio sam nešto zbog čega ćeš se na mene sigurno ljutiti”, glasila je. Bratu je na telefon rekao kako je “nevjerojatno koliko čovjeku treba da umre dok u bolovima moli za pomoć i da je nakon dva sata i dalje živ.”

Borba s vanzemaljcem

Ta komunikacija navela je članove obitelji, pa i policiju, da se pojave pred obiteljskom kućom. Nedugo prije toga okrivljeni je došao kod susjede koju je zamolio rakiju kako bi isprao grlo od trovanja. Popio ju je pa povraćao.

“Borio sam se kod kokošinjca s izvanzemaljcem koji mi je ubrizgao kokošji izmet u pluća”, rekao je susjedi. Slušala ga je u strahu dok joj je na mobitelu pokazivao video o rađanju vanzemaljaca.

Iako je prvo poslan u Zatvorsku bolnicu u kojoj se nalazi i proteklih mjesec dana, osumnjičeni je većinu vremena otkad je pritvoren proveo baš u zatvoru.

Vještak psihijatar Darko Marčinko ustvrdio je kako je ubojstvo posljedica jačeg pogoršanja psihičkih smetnji u okviru psihotičnog poremećaja povezana s neuzimanjem terapije i uporabom alkohola.

Smatra i da su ispunjeni uvjeti za smještaj u forenzičnoj psihijatrijskoj ustanovi kako bi se stvorili povoljniji uvjeti liječenja te maksimalno smanjio rizik za eventualno počinjenje novog djela.

Želi u Vrapče

Predsjednici sudskog vijeća optuženi je rekao kako je razumio optužnicu i sve za što se tereti. “Znam da sam sad na sudu i doveli su me iz Zatvorske bolnice, ali bih radije da sam u PB Vrapče. Pijem terapije i dobro sam sada i zato bih u Vrapče”, kazao je.

Njegov je branitelj u završnim riječima između ostalog rekao da bi upravo što hitniji premještaj iz Zatvorske bolnice u PB Vrapče bilo najbolje rješenje za njegovo uspješnije daljnje liječenje. Stoga optuženiku kao konačna sankcija za ubojstvo oca, prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, prijeti šestomjesečna hospitalizacija na psihijatriji. Nakon toga njegovo će se nakon zdravstveno stanje svakih pola godine revaluirati.


Komentari