KRAO UDRUGU, UNIŠTIO UDRUGU: krivotvorenje dovelo do stečaja ribolovnog društva, oštetio i državu

Photo: Matija Habljak/PIXSELL, Ilustracija

Zbog prouzročenja stečaja športskog ribolovnog društva s područja Vrbovca, ali i kaznenih djela koji su prema tome vodili poput „Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju“, „ Krivotvorenje službene ili poslove isprave“, „Subvencijske prijevare“, i „Povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga”, policija je u svoje prostorije dovela 41-godišnjaka.

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka, 41-godišnjak bio je ovlašten za zastupanje spomenutog Društva, a sumnja se da je ciljem vlastite koristi povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa u razdoblju od 27. siječnja 2017. godine do 1. veljače 2019. godine, kada je kao ovlaštena osoba za raspolaganje novčanim sredstvima, s kartice koju je imao na zaduženju, podizao gotovinu u ukupnom iznosu od 82.800 kuna, Taj iznos je zadržao za sebe, a kako bi prikrio novac kritvotvorio je dokumentaciju, te čak i pojedine donacije Društvu prikazivao kao trošak, knjižio ih i sebi zadržao novac.

Sumnja se također i da je jedan dio otpremnica i dostavnica proknjižio kao blagajnički trošak, bez izdanih računa, a taj iznos je zadržao za sebe i jedan dio podignute gotovine trošio na privatne potrebe. To je opravdao gotovinskim računima koje je predavao u računovodstvo, a proknjižene račune, za koje policija sumnja da je uništio.

Sumnjiče ga i za plaćanje troškova na benzinskim pumpama karticama društva, a svoje privatne troškove je navodio kao troškove Društva.

Osumnjičeni se javio i za javni natječaj za državnu potporu udrugama 2017. godine. Na natječaju je dobio 47 000 kuna, ali umjesto za udrugu, sumnja se da je 28 000 kuna potprošio na kupnju hladnjače, a ostalo zadržao za sebe. Kako bi opravdao svoju trošnju županiji, krivotvorio je dokumentaciju, a nedogovorno poslovanje dovelo je do stečaja čiji se postupak otvorio 14. siječnja 2020. godine.

Komentari