Koronakriza napada i krimi milje: Opstaju samo lokalni dileri, a cijena droge skočit će u nebo!

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Kako inače, tako i u doba korone. Dok nekima poslovi cvjetaju, drugima poslovi staju. Dobre vijesti su svakako i te da je ovom periodu kada smo svi kod kuće kriminala gotovo i nema. Pa dobro, nije sve na nuli, šverc cigareta je aktualniji nego inače, javljaju iz Jutarnjeg lista. 

”Svi su im poslovi stali. I što su više pozicionirani na hijerarhijskoj ljestvici kriminala, u većem su problemu. Kontejneri s drogom su zapeli negdje u lukama, lanci opskrbe prekinuti su zbog poremećaja u tranzitnom prometu. Pojačane su kontrole na granicama, nema zračnog prometa. Boje se da im netko i ne “padne” na kontrolnim punktovima. Troše zalihe koje imaju i novac koji su zaradili u prijašnjim kriminalnim poslovima.

Ali, primjećujemo da su i dalje aktivni na kriptiranim telefonima. Sada uglavnom rade kvartovski dileri droge, koji još imaju neke zalihe pa to dostavljaju uglavnom poznatim kupcima. Najveći im je problem što su zatvorena neka mjesta koja su im bila zahvalna za distribuciju droge, kao što su noćni klubovi i lokali”, rekao im je jedan poznavatelj hrvatske kriminalne scene.

Na istu temu s njima je razgovarao i Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i prvi čovjek hrvatske kriminalističke policije.

”U ovom trenutku bilježi se pad broja počinjenih kaznenih djela, pri čemu svakako treba istaknuti smanjenje broja kaznenih djela protiv imovine i onih s elementima nasilja. Na to utječe veća prisutnost policije na terenu, ali i odluke Stožera Civilne zaštite koje su na snazi. Policijski službenici su maksimalno posvećeni održavanju visokog stupnja sigurnosti, a svakako ćemo nastojati i zadržati takvo stanje nakon što se ukinu određena ograničenja”, rekao je Gerovac i istaknuo kako nemaju zabilježen ni porast kaznenih djela i prekršaja s nasiljem što ukazuje kako u Hrvatskoj nije došlo do jedne od najnegativnijih posljedica karantene u doba koronavirusa- obiteljskog nasilja.

Zagreb je specifičan po tome što brojevi razbojstava, krađe i drske krađe uvjerljivo vode kada ih se usporedi s drugim dijelovima Hrvatske iako službene statistike za mjesec ožujak još uvijek nema. Zagrepčani se moraju bojati kriminala i na vlastitom pragu jer ima nekoliko zabilježenih slučajeva kada su starijim osobama kriminalci ulazili u stanove predstavivši se lažno samo kako bi ih financijski iskoristili.

Osim šverca cigarete, s ”radom” su nastavili i kradljivci automobila, a osim uobičajenih krađa jedan provalnik je krajem ožujka vatrogasnim aparatom razbijao prozore na automobilima parkiranima po garažama i potom iz njih uzimao vrijedne predmete.

Kada je droga u pitanju, iskusni sugovornici istaknuli su kako je vrlo izgledno da će cijena narkotika skočiti, ali kako čak i u tom dijelu vrijede neka tržišna pravila poput onih da će cijena ovisiti o platežnoj moći ovisnika. 

Ugledni zagrebački psihijatar: Narkomani i krađe brzo će postati opasan problem!

.


Komentari