KORADE DOBIO PRESUDU: Udarao ih drškom pištolja, prijetio i iznuđivao

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Općinski kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno je na dvije godine i dva mjeseca zatvora osudio Marija Koradea (27) iz Velike Veterničke.

Korade  je u siječnju 2015. nasrnuo na trojicu muškaraca koji su rušili drva u šumi, a jedan je hrast pao na njegovo imanje. Sud mu je odredio dvije godine i dva mjeseca zatvora.

Općinsko državno odvjetništvo, u Zlataru sudu je dokazalo da je Korade prijetio i protupravno oduzeo slobodu braći Bistrović, Robertu (27) i Nenadu (20) te njihovom susjedu Zlatku Behini (32).

Kako navode 24 sata, osuđen je i zbog iznude prijatelja (25) te sprečavanja dokazivanja. Sud je odbacio optužbu za ilegalno oružja i prihvatio obranu sina pokojnog Ivana Koradea da je streljivo, koje je policija pronašla kod njega, ostalo još od njegova oca koji je 2008. godine pobio petero ljudi.

U neprvomoćnoj presudi stoji da je Korade kriv jer je lani u siječnju napao Bistroviće i Behina koji su rušili drva u šumi, a jedan je hrast pao na njegovo imanje. Udarao ih je drškom pištolja, gazio po njima, tukao kolcem i prijetio da će ih ubiti. U drugom slučaju, koji je objedinjen u ovoj presudi, od 2012. do kraja listopada 2015. od prijatelja Zdenka M. (26) iznudio je više od 40.000 kuna. Na kraju ga je prijavio za iznudu, jer mu nije više želio davati novac, a on mu je prijetio da će mu pobiti obitelj. Od njega je iziskiva i da lažno svjedoči u slučaju braće Bistrović.

Nalazi se u Remetincu

Korade se, prema saznanjima 24 sata, nalazi Istražnom zatvoru u Remetincu gdje je s prekidima još od prošle godine. Međutim pri izlasku bi napravio neko novo kazneno djelo, pa bi ga vraćali nazad iza rešetaka. Posljednji je put bio na slobodi u rujnu, ali na na to žalilo Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru. Županijski sud u Zagrebu žalbu je prihvatio, pa se Korade morao vratiti u Remetinec gdje će vjerojatno dočekati pravomoćnost ove sudske presude.

Odvjetništvo će se, čim dobije pisanu presudu, žaliti na visinu kazne, jer traže znatno veću od dobivenih dvije godine i dva mjeseca. Žalit će se i na oslobađajuću presudu u slučaju oružja. Pištolj kojim je prijetio policija nije nikad našla, a za streljivo su uvjereni da je njegovo,

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Sudac je udovoljio Koradeovom zahtjevu kako novinski članci štete njegovom sinu (9).

>>> TEK ŠTO JE IZAŠAO IZ REMETINCA: Prekršio sudsku zabranu i napao bivšu djevojku


Komentari