KONTOROLA ZRAČNOG PROMETA UZVRAĆA: ‘Iznošenje neistina o krivnji i odgovornosti ocjenjujemo nedopustivim’

Ilustracija (Foto: Robert Fajt / CROPIX)

Hrvatska kontrolora zračnog prometa u priopćenju je reagirala na istup Željka Marušića koji je za odgovornost za zrakoplovnu nesreću Cessne u kojoj su poginulu četiri osobe okrivio njih, odnosno kontrolora.

Podsjetimo, potraga za zrakoplovom Cessna završila je tragično. Zrakoplov je u nedjelju krenuo iz Splita prema Njemačkoj te nestao kraj Rakovice. Za Cessnom je tragao HGSS, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policija, vatrogasci i lovci, a u jutarnjim satima u ponedjeljak se doznalo ono najgore. U 10.50 sati na terenu su uočeni ostaci letjelice,  nakon toga i tijela tri putnika i pilota.

U potpunosti prenosimo njihovo priopćenje.

“Zrakoplov tipa Cessna 182 registarskih oznaka DEGLF koji je s radarskog ekrana nestao kod Rakovice 29. svibnja 2022. dobio je odobrenje za polijetanje od toranjske kontrole zračnog prometa Split sukladno predanom planu leta po traženim vizualnim pravilima letenja.

U zrakoplovstvu je opće poznato, a međunarodnim zrakoplovnim standardima propisano, da je pilot odgovoran za pripremu leta (izbor pravila letenja − vizualno ili instrumentalno, rute i visine), kao i za informiranje o meteorološkim uvjetima na planiranoj ruti. Također, prema pravilima za vizualno letenje pilot ima obvezu držanja razmaka od oblaka i nije dozvoljen ulazak u oblake, što u konkretnom slučaju nadležna tijela tek trebaju utvrditi istragom.

Nakon predanog plana leta toranjska kontrola zračnog prometa nije imala razloga za odbijanje polijetanja zrakoplova jer su u kontroliranoj zoni Zračne luke Split u trenutku polijetanja bili zadovoljeni uvjeti za siguran let sukladno vizualnim pravilima letenja.

Kao što smo već ranije napomenuli, HKZP će Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu dostaviti operativne podatke o letu (tonski zapis razgovora pilota s nadležnom kontrolom zračnog prometa, radarski zapis leta zrakoplova), kao i sve ostale relevantne podatke u cilju utvrđivanja svih uzroka te nesreće.

Na kraju želimo napomenuti da Hrvatska kontrola zračne plovidbe osuđuje svako neodgovorno istupanje u javnosti kojim se optužuje bilo koga za mogući uzrok zrakoplovne nesreće prije utvrđivanja svih činjenica. Takvo iznošenje neistina o krivnji i odgovornosti kontrolora zračnog prometa za zrakoplovnu nesreću ocjenjujemo neprofesionalnim i u konačnici nedopustivim, čime se grubo narušava ugled i čast kontrolora zračnog prometa i Hrvatske kontrole zračne plovidbe”.


Komentari