KOMUNIKACIJSKI STRUČNJAK O BOMBAMA: ‘Teško je otkriti tko je pošiljatelj’

Zbog dojave o bombi evakuiran Arena Centar. Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Komunikacijski stručnjak Marko Rakar kazao je kako su dojave o postavljenim bombama prije nekoliko dana krenule u Srbiji, a to se sada prelilo i kod nas.

“Nažalost, današnja tehnologija omogućuje da je relativno jednostavno napraviti anonimnu dojavu kojoj je nemoguće ući u trag. Rizik otkrivanja, za nekoga tko se odluči za to je relativno mala”, rekao je Rakar.

Objasnio je da je relativno jednostavno preko interneta poslati anoniman e-mail.

“Postoji niz servisa koji služe za to da nekome pošaljete anonimnu e-mail poruku. Čak i kada bi naša, ali i ruska policija došla do tog servera s kojeg je poruka poslana, taj server je u startu konfiguriran da ne bilježi ništa o korisniku te usluge”, smatra Rakar.

Nastavlja kako je teško otkriti tko je pošiljatelj te da se jedino možemo pouzdati u glupost onoga koji je takvu poruku poslao, da napravi pogrešku te omogući policiji da ga otkrije.

“Unatoč tome što pretpostavljamo da je lažna dojava, nitko tko je pri zdravoj svijesti ne može ignorirati takav poziv i policija mora reagirati. Policiju se stavlja u jedan iznimno neugodan položaj”, rekao je Rakar za HRT te zaključio da se jednom takvom dojavom otvara čitav niz rizika.

Komentari