KAOTIČAN VIKEND: Mrtav pijan vozio bez vozačke, jedna vozačica skrivila nesreću, ‘pala’ i 23-godišnjakinja koja je imala zabranu vožnje

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Ilustracija

I ovog je vikenda zagrebačka policija imala pune ruke posla. U preventivnoj akciji pojačanog nadzora vozila s posebnom su pažnjom pratili rade li vozači prekršaje poput prebrze vožnje, nepoštivanja pravila, korištenja mobitela i nekorištenja pojasa, ali i – voze li pod utjecajem alkohola ili droga.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 465 prometnih prekršaja, od čega 66 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 183 prekršaja nepropisne brzine, 68 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 20 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri prekršaja pod zabranom, osam prekršaj upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 111 ostalih prekršaja, javlja policija.

U petak oko 22 sata u Svetom Ivanu Zelini na Sajmišnoj cesti tako je uhvaćen 49-godišnjak za volanom auta vukovarskih registracija. U krvi mu je izmjereno 2,68 promila, a nije imao ni vozačku. Ona mu je, naime, ukinuta radi skupljenih 15 negativnih bodova u protekle dvije godine.

Osim toga, utvrđeno je i kako je 49-godišnjak recidivista, odnosno da je u posljednje tri godine zbog prekršaja iz članka 199 stavka 2 Zakona o sigurnosti promet na cestama pravomoćnim sudskim odlukama proglašen krivim čak četiri puta, dok je zbog prekršaja iz članka 286 stavka 9 Zakona o sigurnosti prometa na cesta pravomoćnim odlukama dva puta unazad tri godine proglašen krivim. Zbog počinjenih prekršaja 49-godišnjak je uhićen i smješten na otrježnjenje te mu je privremeno oduzet i auto. Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu osumnjičenom je određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana.

Istog dana, u isto vrijeme, policija je u Mogilskoj ulici u Zagrebu ulovila 45-godišnjakinju koja je napuhala 1,41 promil. Prije toga vozačica je sudjelovala u prometnoj nesreći u kojoj je ozlijeđena jedna osoba te je zbog počinjenog prekršaja iz članka 199 stavka 7 Zakona o sigurnosti prometa na cestama isključena iz prometa, a vozačka joj je privremeno oduzeta kao mjera opreza.

U ponedjeljak, oko 1.50 sati u Lugu Samoborskomu u Ulici grada Wirgesa, iz prometa je isključena 23-godišnjakinja koja je kao mlada vozačica upravljala pod utjecajem alkohola. Napuhala je 0,26 promila, a vozila je u vremenu kada joj je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. Vozačka dozvola joj je kao mjera opreza oduzeta na 12 sati.

Tijekom provođenja akcije devet osoba odvedeno je na triježnjenje, dok je deset osoba uhićeno i dovedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Nadalje, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282., stavku 10. ZSPC-a, testirane su tri osobe koje su imale negativan test dok su dvije osobe odbile testiranje.

Od 66 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 16 vozača alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 promila te je kod šest mladih vozača izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Komentari