KAOS U ZAGREBAČKOM MUZEJU: Šefica računovodstva gušila ravnateljicu, letjeli mobitel i naočale: ‘Zakucat ću se s autom u tebe’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL, Ilustracija

Prizor koji doslovno priliči nekoj hardcore birtiji odigrao se na samo Valentinovo u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti u Zagrebu, a glavne akterice drame završile su na sudu. Naime, šefica računovodstva Dijana Novotny nakon verbalne razmirice za vrat je uhvatila ravnateljicu Gabrijelu Krmpotić Kos, gušila ju i tresla.

Zbog prijetnji smrću ravnateljici i napada, Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv šefice računovodstva te predlaže da ju se osudi na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, a u slučaju da na kazneni nalog Novotny uloži prigovor, nakon provedenog sudskog postupka tužiteljstvo traži istu kaznu, ali sa duljim rokom provjeravanja.

Nemili događaj odvio se u uredu ravnateljice, oko 13 sati lanjske 14. veljače kada je prema optužnici Novotny Krmpotić Kos s namjerom da je ustraši, uhvatila s obje ruke za vrat te počela tresi i gušiti govoreći joj: “Zgazit ću te, zapamtit ćeš me, uništit ću te”, a ujedno ju je nekoliko puta pritom upitala “tko si ti?”. Zatim je Novotny spustila ruke s ravnateljičina vrata kako bi ju, navodi se još u optužnici, uhvatila za podlaktice. Unosila joj se pritom u lice te joj kazala: “Zakucat ću se s autom u tebe, ubit ću te”, piše Jutarnji.

“Tko si ti da mi podmećeš račune”

Novotny je tužiteljstvu objasnila kako je kao djelatnica računovodstva uočila nepravilnosti u poslovanju ravnateljice i o tome obavijestila upravno vijeće. Rekla je i kako je Krmpotić Kos znala tu činjenicu te su normalno surađivale, sve do kobnog Valentinova.

“No inkriminiranog dana, nazvala sam ravnateljicu jer sam imala temperaturu pa sam ju željela pitati mogu li ranije kući na što mi je rekla da me nešto treba i pozvala u ured. Kazala mi je da nije zadovoljna što preispitujem njezine odluke te ju je zanimalo zašto je bivša tajnica muzeja bila u muzeju. Pa sam joj odgovorila da je toga dana bila Noć muzeja te da može ući bilo tko. Zatim me upitala da tko sam ja da preispitujem njezine odluke pa sam onda ja nju upitala ‘tko je ona da meni podmeće račune'”, branila se Novotny koja je ravnateljici još, napominje, ukazala da je sve u Muzeju krenulo nizbrdo otkad je ona došla.

No, fizički napad negira.

“Nisam joj prilazila niti je držala za vrat ni ramena. Niti sam joj prijetila. Nisam niti bacala predmete okolo već sam na stol stavila samo mobitel. Ravnateljica mi je tada rekla da će zvati policiju i ja sam napustila ured”, tvrdi Novotny.

“Bila je samoživa u radu”

Krmpotić Kos se s ovom verzijom ne slaže. Spomenula je i kako su problemi s Novotny počeli samo mjesec dana nakon što je postala ravnateljica muzeja u listopadu 2019.

Ispričala je da je od listopada 2019. u ulozi ravnateljice Muzeja, te da je već od idućeg mjeseca počela imati problema s voditeljicom računovodstva Novotny. Bila je, veli, samoživa u radu te je odbijala radne zadatke.

“Vezano za inkriminirani dan, po povratku sa sastanka, u dva me navrata nazvala Novotny i rekla da želi sa mnom razgovarati. Po ulasku u ured, rukom je na pod bacila dio stvari sa stola. Rekla sam joj da se smiri i da sjedne te ju pitala o čemu razgovarati želi. Na to je burno reagirala i skočila na mene. Uhvatila me s obje ruke za vrat i počela gušiti i tresti govoreći mi da će me zgaziti, uništiti i da ću ju zapamtiti”, prisjetila se ravnateljica i dodala kako ni tada nije stala.

Intervenirala policija i hitna

“Zatim me uhvatila za ramena, pa nadlaktice i podlaktice govoreći mi da tko sam ja, a kad mi se unijela u lice rekla mi je da će se autom zakucati u mene i da će me ubiti. Zatim je sa stola bacila mobitel, naočale i blok te napustila ured”, prisjetila se Krmpotić Kos koja je nakon uredskog napada pozvala policiju. Tvrdi i kako se kolegica iz računovodstva vratila za pola sata u Muzej i rekla da “se ispuhala i da mogu nastaviti razgovor”.

No ubrzo je došla policija i Hitna pomoć, a dan kasnije ravnateljica se ponovno obratila za pomoć doktorima u KBC Sestre milosrdnice.

 


Komentari