KAKAV ŠOK! Carinici upali u kuću ‘poduzetnom’ muškarcu, prijeti mu kazna od čak 3,5 milijuna kuna

Foto: Carinska uprava/Policija

“Poduzetni” stanovnik Velike Mlake nemalo se iznenadio kad su mu u kuću upali – pripadnici carinske mobilne jedinice.

Pretragom kuće i dvorišta pronašli su veću količinu duhana u listu bez dokumentacije o porijeklu, sitno rezanog duhana koji nije bio obilježen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske te raznog pribora za obradu i vaganje duhana.

Kako se doznaje, pretragom svih prostora carinici su otkrili više od tri i pol tone duhana, osam noževa za rezanje, jednu rezalicu i jednu vagu.

“Protiv prekršitelja bit će podneseni prekršajni nalozi i naplaćena novčana kazna u ukupnom iznosu od 300.000 kuna te zahtjev za solidarnu naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 3,1 milijun kuna”, otkrivaju carinici.


Policija pak javlja kako je riječ o opsežnom kriminalističkom istraživanju kodnog naziva “NICOTIANA 4”, a “biznismen” iz Velike Mlake nije jedini.

Koprivničko-križevački policajci u suradnji s Ravnateljstvom policije, Carinskom upravom Republike Hrvatske, policijom i Carinom Republike Slovenije, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 10 hrvatskih i tri slovenska državljanina zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela Zločinačkog udruženja, Počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, Izbjegavanja carinskog nadzora i Nedozvoljene trgovine.

Osim u Hrvatskoj, istraživanje je provedeno i u Sloveniji. Utvrđeno je kako su osumnjičene osobe u Hrvatsku protuzakonito unijele najmanje 27.302 šteke cigareta bez trošarinskih markica Ministarstva financija. Pribavljene su iz Bosne i Hercegovine te potom plasirane na ilegalnom tržištu Hrvatske i Slovenije, a “dilali” su i duhanom.

Sumnja se da su osumnjičeni od rujna prošle godine do svibnja 2021. godine ostvarili protupravnu imovinsku korist, od najmanje 3.549.260,00 kuna te neplaćanjem trošarina oštetili državni proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 5.897.232,00 kuna.

Nakon završetka akcije, osmero Hrvata je uhićeno i predano u pritvorsku jedinicu, dok su ostali trenutno nedostupni. Protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, javlja policija.

Foto: Carinska uprava
Foto: Carinska uprava
Foto: Carinska uprava

 

Komentari