KAKAV KREATIVAC! Krivotvorio barkodove pa kupovao proizvode po znatno nižim cijena

Foto (ilustracija): Marko Todorov / CROPIX

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom zbog sumnje da je počinio četiri kaznena djela „Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i utega“ i tri kaznena djela „Prijevara“ od čega je jedno ostalo u pokušaju.

Naime, sumnja se da je osumnjičeni od početka siječnja do 9. veljače 2020. godine na području Novog Zagreba, neovlašteno izradio najmanje tri kopije znaka za obilježavanje robe tzv. bar kodove koje proizvođač odnosno trgovac koristi u procesu identifikacije proizvoda. Bar kod koji je lažno izradio i cijena je koja se prikazuje prilikom identifikacije tog lažno izrađenog bar koda i iznosi oko 500 kuna i cijena je visokotlačnog perača.

Takve krivotvorene znakove potom je, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, u dva navrata odnosno 9. veljače i 11. travnja 2020. godine uporabio kao prave. Tada je, sumnja se, došao u trgovinu u Gospodskoj ulici u Donjem Stupniku te krivotvorenim znakom označio visokotlačni perač istog proizvođača, no drugog modela i skuplje prodajne cijene od oko 2300 kuna. Proizvod je zatim predao blagajnici radi plaćanja te ju time doveo u zabludu i naveo da blagajnički proknjiži netočne podatke o vrijednosti artikla i da na štetu svog poslodavca, u oba navrata za kupovinu svakog od proizvoda, umjesto 2300 kuna od njega naplati tek 500 kuna.

Na taj način sebi je pribavio imovinsku korist u iznosu od 3600 kuna te je za isti iznos oštetio trgovačko društvo iz Zagreba.

Do navedene trgovine u istoj namjeri došao je i 14. travnja 2020. godine oko 12.50 sati te je na opisani način krivotvorenim znakom označio istovrsni proizvod, no dolaskom do blagajne, u namjeri da ih i ovaj put dovede u zabludu, spriječili su ga zaposlenici trgovine koji su zatražili intervenciju policije.


Komentari