Kadetkinja koja je snimala užičko kolo na policijskoj akademiji je izbačena iz škole u Zagrebu

Photo: Robert Anic/PIXSELL/ Ilustracija

Nakon što se prošlog četvrtka 15. srpnja u medijima pojavila snimka na kojoj mladi policajci iz Akademije Josip Jović plešu užičko kolo, o cijelom događaju oglasila se i zagrebačka policija.

“Vezano uz snimku koja se pojavila u javnosti izvješćujemo kako je nedvojbeno utvrđeno da je snimka nastala 15. srpnja na Policijskoj akademiji, u kasnim večernjim satima, dok je trebalo biti na snazi vrijeme odmora odnosno povečerje za polaznike Policijske škole „Josip Jović“.

Naime, zbog činjenice da su polaznici završili 10-tjednu kontaktnu nastavu te tijekom navedenog razdoblja, zbog suzbijanja širenja zaraze nisu napuštali krug Policijske akademije, odgovorne osobe policijske škole dozvolile su polaznicima produženo slobodno vrijeme za druženje do 24 sata (ponoć), umjesto do 22 sata”, priopćili su iz policije dodavši da su tijekom spomenutog vremena polaznici slušali glazbu i plesali.

Nadležni nisu nadzirali polaznike

No, za vrijeme njihovog druženja, voditelji odgojnih skupina, voditelj smjene i prisutni rukovoditelji policijske škole koji su dozvolili razonodu i druženje, trebali su nadzirati poštivanje kućnog reda te da je ponašanje polaznika primjereno i nije suprotno odredbama Statuta policijske škole Josip Jović, a što su prema do sada utvrđenom, propustili učiniti.

Kadetkinja izbačena iz Akademije

Snimanje i objavu navedene snimke inicirala je 19-godišnja polaznica, jer je kako stoji u priopćenju, “prekršila važeće pravne propise Policijske škole te je nanijela štetu ugledu Ministarstva unutarnjih poslova”. Zbog navedenog je isključena iz policijske škole, dok će se i prema ostalim polaznicima sa snimke izreći odgovarajuće sankcije.

Međutim, Policijska akademija je mišljenja kako je realna situacija da se mlade, netom punoljetne osobe, čije osposobljavanje za posao policijskog službenika još uvijek traje, ponekad i nađu u neprimjerenim situacijama. No, na osobama koje su za njih odgovorne tijekom školovanja leži odgovornost da ih na to upozore i objasne im zašto je neko ponašanje neprimjereno za policijski sustav, smatraju.

Načelnica Policijske akademije će protiv odgovornih osoba iz Policijske škole „Josip Jović“ (voditelja odgojnih skupina, voditelja smjene i dvoje rukovoditelja policijske škole) podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Komentari