JOŠ JEDAN SLUČAJ TROVANJA Dijete (14) otrovalo se monoksidom u kući, policija izdala upozorenje

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Iz Policijske uprave osječko-baranjska poslali su upozorenje građanima da pripaze na nekoliko stvari s obzirom na sezonu grijanja i opasnostima koje s tim dolaze. Naime, u nedjelju u kasnim večernjim satima u osječkoj bolnici završio je 14-godišnjak.

Došlo je do trovanja plinom u kupaonici obiteljske kuće na području Valpova. Kako neslužbeno doznaje 24 sata,  dijete je zadobilo lakše ozljede. Policijskim očevidom uz nazočnost djelatnika HEP-a i dimnjačara utvrđeno je da je do trovanja djeteta došlo uslijed rada atmosferskog plinskog bojlera za centralno grijanje i povećanja koncentracije ugljičnog monoksida koji se nalazi u kupaonici.

Prije svega tjedan dana, dogodila se slična situacija. Tinejdžer (17), također je nakon trovanja ugljičnim monoskidom završio u komi, no na sreću sada je stabilno.

“Ovom prilikom skrećemo pažnju građanima na slijedeće mjere opreza:

plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirati i to od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva, poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala,

preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te provedite savjet dimnjačara bez odlaganja,

redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice”, upozorili su iz policije i dodali da posebnu pažnju građani skreću na moderne mape jer su velikog kapaciteta protoka zraka.

“Ukoliko se trošila za grijanje na kruta ili plinovita goriva nalaze unutar stambenog prostora postoji mogućnost uslijed brze izmjene zraka unutar prostorije zbog rada nape povrat plinova u prostoriju a koji nastaju izgaranjem goriva u trošilu. Stoga preporučamo za vrijeme rada nape držati otvoren prozor”, priopćili su.

“Provjerite da li je dimnjak Vašeg ložišta oštećen i da li je izveden građevinski ispravno, da li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala, vodite računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala, pepeo iz ložišta ne odlažite na otvorenom prostoru uz gorivi materijal, jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala, da li je iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal, postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese, da li ste eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija prijavili ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru, nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično)”, ističe policija i naglašava da samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način.


Komentari