JEZIVI DETALJI SMAKNUĆA MACOLINA BRATA: Ubojstvo naručeno zbog kockarskog duga i kamatarenja?

Picmonkey

Ubojica mu je pucao u glavu, a navodno je napravio takvu ranu da mu je lice bilo neprepoznatljivo.

U četvrtak 21. travnja ubojica je hitcem iz vatrenog oružja smaknuo Franju Oreškovića, 53-godišnjeg brata poznatog ličkog ugostitelja Željka Oreškovića Macole. Smaknuće se dogodilo u blizini njegova doma u Zagrebu, točnije u Lopudskoj ulici u Sigečici. Kako se neslužbeno doznaje, policajci uhitili su i priveli osobu koju dovode u vezu s ovim ubojstvom. Službene potvrde još nema, ali u četvrtak navečer, nakon što je njegovo tijelo pronađeno i kada je bilo očigledno da je riječ o nasilnoj smrti, policajci su krenuli u intenzivnu kriminalističku obradu, prenosi Jutarnji.

Uz pomoć nadzornih kamera pronašli auto

Policije je u petak ujutro u obližnjoj slastičarnici pregledala nadzorne snimke kamera jer one gledaju i na parkiralište preko puta ceste na kojoj je izvršeno ubojstvo. Istražitelji su pronašli trag koji im je dosta pomogao u istrazi. Snimka je zabilježila veći automobil, najvjerojatnije Audi, a o njemu su govorile i osobe koje su istražitelji ispitivali nakon dolaska na mjesto zločina.  Kamera je neposredno nakon prolaska prvog vozila zabilježila i prolazak veće srebrne limuzine, najvjerojatnije Škode, ali očito je da su se kriminalisti usredotočili na prvi automobil.

Motiv ubojstva kockarski dugovi i kamatarenje?

Pretpostavlja se da je kamera zabilježila i registracijsku oznaku te da je vrlo brzo identificiran vlasnik vozila. Neslužbeno, ubijeni Orešković imao je kaznenu evidenciju, uglavnom, kako prenose neki portali, vezano uz incidente kada bi bio u alkoholiziranom stanju. Je li to mogući motiv zločina i je li riječ o nekom drugom motivu za ubojstvo znat će se tek kad policajci otkriju ubojicu i prizna li im on prave motive ubojstva.

Premda neki kao motiv ubojstva navode moguće kockarske dugove i činjenicu da je Orešković posuđivao novac na kamatu, zasad nema potvrde o tome da bi to mogli biti razlozi zločina. Prema podacima iz gruntovnice, stan u Lopudskoj ima jedino zabilježbu jedne poslovne banke na iznos od 79.000 eura i vjerojatno je riječ o kreditu koji je podignut za kupnju nekretnine. Policajci tek trebaju rasvijetliti je li Oreškovića u zamku namamio ubojica ili je pak imao pomagača.

fmacola

Nije korišten pištolj s prigušivaćem

Činjenica da ubojica nije koristio pištolj s prigušivačem mogla bi značiti da nije riječ o pomno planiranom zločinu, nego da bi se moglo raditi o nekom osobnom motivu za ubojstvo. Istražiteljima bi moglo biti važno i s kime je Orešković kontaktirao neposredno prije nego što je ubijen

Jezivi detalji ubojstva

Prema neslužbenim informacijama, Orešković se nije uspio snaći kad je ubojica izvukao pištolj i uperio mu ga u glavu. Nije uspio ni povikati kad je ubojica ispalio metak. Navodno mu je napravio veliku ranu na licu te je Frane bio neprepoznatljiv. Ubojica je preskočio ogradu kuće i otrčao na sjever prema Ulici grada Vukovara, prenosi 24sata.

“Oko 21 sat čuo sam nekakav prigušeni prasak. Mislio sam da je netko bacio dječju petardu. Sin je istrčao iz kuće i vidio čovjeka na tlu. Htio mu je pružiti prvu pomoć, no on je već bio mrtav”, rekao je jedan od stanovnika Lopudske.

Kraj beživotnog tijela su tada već stajale dvije djevojke koje su prve došle. Vidjele su da krvari iz glave, a nakon toga brzo su stigle policija i Hitna. Frane je pao na trbuh, ispod kojeg su mu bile ruke. Policija pištolj kojim je ubijen još nije pronašla.

“Nisam znao da brat ide u Zagreb”

“Stvarno ne znam što se dogodilo, neki pričaju da se radi o naručenom ubojstvu, a neki da je imao dogovoren susret s muškarcem koji mu je trebao vratiti posuđeni novac. Nisam ni znao da brat ide u Zagreb. Nadam se da će se saznati istina”, kaže brat Željko Orešković Macola. Napomenuo je kako iza sebe ostavio suprugu i sina te da je bio umirovljeni branitelj.

“Frane je bio prijatelj kakvog samo možeš poželjeti. Uvijek spreman pomoći, posuditi novac. Bio je ljudina dobre volje. Zadnja dva mjeseca nije ni kap alkohola popio nakon tučnjave u restoranu u Ziru” – kažu prijatelji.

>>> POLICIJA OTKRILA TKO JE UBIJENI MUŠKARAC: Likvidiran vatrenim oružjem nasred ulice, ubojica još u bijegu


Komentari