Izboli ih rojevi STRŠLJENA, SPAŠENI u zadnji čas

Wikipedia

Noćna mora svakog čovjeka.

Zastrašujući scenarij na nedjeljnoj utrci motocikala u Lici. U mjestu Kunovac Kupirovečki u gdje je održana moto utrka, roj bijesnih stršljena napao je motocikliste i publiku.

“To je bio apsolutni užas. Valjda je netko od vozača „zakačio“ roj stršljena koji su onda podivljali. Uvlačili su im se pod kacige i ubadali ih u vrat i po ramenima. Strava i užas. Neki vozači nisu alergični pa su se mogli bez posljedica zaustaviti ili čak nastaviti utrku, ali bilo je desetak vozača sa jakim alergijskim reakcijama koje su opasne po život, tada dolazi do anafilaktičnog šoka i najčešće do vrlo brze smrti“, ispričao je za za zadarski.hr Ivica Galac, član HGSS-a zadužen za osiguravanje utrke.

Teže je nastradao jedan strani državljanin koji je od uboda pao u anafilaktički šok, no brza reakcija HGSS-ovaca spasila mu je život. Uspjeli su ga prebaciti do liječničke ekipe koja je uspjela normalizirati stanje.

“Navikli smo u našem poslu na zbrinjavanje ozlijeđenih u smislu prijeloma i sličnih ozljeda, a ovo je bilo nešto potpuno drugačije i šokantno sa tim podivljalim stršljenovima. Jednog stranog državljana toliko su izboli da smo mi sa našim quad vozilom morali otići na to mjesto. Brzom intervencijom spašen mu je život, jer je ostao ležati na mjestu događaja, dobio je jaku alergijsku reakciju, mučninu, osip, temperaturu. Stršljeni su ga izboli na šest mjesta. Svaka sekunda je bila bitna. Sa quadom smo ga doveli do liječničkog tima, dežurni liječnik dao mu je antialergijsku injekciju i stanje mu se normaliziralo”, priča Galac.

Ovdašnji stršljeni obično ne napadaju ljude, ali ako im se samo približite gnijezdu postaju iznimno agresivni, što je vjerojatno bio slučaj ovdje. Problem je što obično dobro sakriju gnijezdo pa ga ne stignete ni uočiti, ali obratite pažnju vidite li nekoliko stršljena kako kruže oko nečega polako se odmaknite jer čuvaju gnijezdo.

Komentari