IZBO JE 39 PUTA SKALPELOM I ODVIJAČEM: Drogirani mladić brutalno ubio izvanbračnu suprugu nakon prepirke

Photo: Marko Prpic/PIXSELL, Ilustracija

Skalpelom, odvijačem, šilom i kuhinjskim nožem Hrvoje Domobran Knežević čak 39 je puta ubo svoju izvanbračnu suprugu Josipu Božić. Te kobne noći u studenom 2015. godine, kada su oboje vukli drogu speed, 21-godišnja djevojka izgubila je život na posebno okrutan i monstruozan način. Kneževićeva presuda za teško ubojstvo, na koju se dva puta žalio, postala je pravomoćna, odlučio je Vrhovni sud.

Naime, na Županijskom sudu u Zadru u srpnju 2017. Knežević je bio nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora. Na to se 26-godišnji ubojica žalio pa mu je lani u srpnju smanjena za pet godina. No, kako se radio o kazni dugotrajnog zatvora, Knežević je imao pravo na još jednu žalbu koja mu je sada odbijena, javlja Večernji. Također, uz boravak iza rešetaka, u zatvoru će se morati liječiti od ovisnosti.

Iako je djevojka prema navodima optužnice trpjela fizičke i psihičke boli visokog intenziteta i bezuspješno se pokušavala suprotstaviti, Vrhovni sud mu je u srpnju 2020., nakon žalbe umanjio kaznu. Obrazložili su tada da je prvostupanjski sud pravilno cijenio Kneževićevu mladost u vrijeme počinjenje djela, dok mu je otegotnim cijenjena ranija osuđivanost. Iako se žalio, njegov zahtjev se odbio.

Odlučeno je sada da je odluka drugostupanjskog suda o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenog kaznenog djela.

“Ponašanjem tijekom postupka izrazio je određeni stupanj žaljenja zbog počinjenog kaznenog djela i bio je dosljedan u priznanju da je žrtvi oduzeo život. Djelo je počinio pod odlučujućim djelovanjem sredstava ovisnosti, a tijekom postupka nije utvrđeno da bi kazneno djelo bilo obuhvaćeno njegovom namjerom kada se dovodio u stanje bitno smanjene ubrojivosti. Utvrđen je poremećaj osobnosti te elementi agresivnosti. Nakon počinjenja djela bio je u depresiji te je pokušao samoubojstvo. Otegotno je što je na surov i okrutan način oduzeo život jednoj mladoj osobi, koja ničim nije doprinijela počinjenju kaznenog djela”, naveo je sada Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke koja je postala pravomoćna, piše Večernji.


Komentari