Izbjegnuta katastrofa: Radioaktivne Inine cijevi bile su 200 metara od požara u CIOS-u

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Više od 140 vatrogasaca borilo se s vatrom.

U ponedjeljak navečer buknuo je požar u skaldištu CIOS-a i sumnja se da je podmetnut. Ipak, tek nakon istrage znat će se točan uzrok, a li zasada se zna da je materijalna šteta minimalna, te da u zraku nema štetnih spojeva koji bi mogli ugroziti zdravlje ljudi.

Procjenjuje se da je u požaru izgorjelo oko 2000 tona otpadnog materijala, od čega je 500 tona drvenih paleta,a ostalo je namještaj. Službene informacije govore da željezo, aluminij i plastika, koji su se nalazili u tom centru, nisu bili zahvaćeni vatrom.

Radioaktivne cijevi

U CIOS-u se čuvaju i radioaktivni dijelovi s Ininih cijevi koje su vraćene s talijanske granice zbog povišene razine ionizirajućeg zračenja. Hrvatska nema mjesto za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, ali on svejedno negdje mora biti. Ove cijevi završile u su metalnom kontejneru, baš u Cezarovom centru za reciklažu. Sama je sreća što požar nije zhvatio i taj kontejner, a iz CIOS-a su kazali kako se radioaktivni otpad drži na potpuno drugoj strani reciklažnog centra u odnosu na požar.

Cijevi su od vatre bile udaljenje 200 metara zračne udaljenosti, a između se nalaze objekti koji sidu zahvaćeni požarom. U zapisniku o provedenom inspekcijskom nadzoru DZRNS-a stoji da je tvrtk Cezar poduzela sve propisane mjere sigurnosti. Kontejner je osiguran lokotom, obilježen oznakama o opasnosti od ionizirajućeg zračenja. Pri tome se navodi da izmjerene brzine doza zračenja na udaljenosti dva metra od kontejnera ne prelaze prirodne razine doza na lokaciji skladišta. A na toj udaljenosti kao ni na lokaciji vanjskog skladišta ne borave zaposlenici ni posjetitelji tvrtke, navodi se u zapisniku, piše Večernji.

 

 


Komentari