IZA SEBE OSTAVIO DVOJE MALE DJECE: Strašna tragedija potresla cijelu Hrvatsku nakon pogibelji dvojice muškaraca kod Čakovca

Foto: Screenshot

U četvrtak je Međimurje i cijelu Hrvatsku potresla strašna tragedija. Mario Vuković (35) iz Novog Sela na Dravi i Matija Kovačević (42) iz Čakovca u četvrtak poslijepodne letjeli su motornim zmajem, a u 15.23 policija je dobila dojavu o padu motornog zmaja u akumulacijsko jezero Hidroelektrane Čakovec.

“Zadržali smo se kod nasipa i Mario je nakon nekih pola sata napravio krug iznad nas kako bi nas pozdravio i vratio se nad jezero. Tad ga nismo vidjeli jer smo bili ispod nasipa, ali smo čuli kako motor ‘brekće’ i potom udarac u vodu. Nas osmorica, koliko nas je bilo, popeli smo se na nasip i vidjeli letjelicu kako tone”, rekao je za 24sata jedan od očevidaca tragedije.

Tada su pokušali ribičkim štapom zahvatiti zmaj koji je krilom bio okrenut prema gore i brzo tonuo. Jedan od kolega iz grupe ušao je u hladno jezero, koje je u tom dijelu duboko najmanje sedam metara. Ubrzo su stigli i vatrogsci iz Javne vatrogasne postaje Varaždin, čiji su ronioci iz mutne vode jezera izvukli motorni zmaj i dva tijela koja su bila vezana na sjedalu.

Zmaj je pao u jezero u visini naselja Novo Selo na Dravi, nekih kilometar od kuće pilota Marija. Njegov kopilot u posljednjem letu bio je Matija, za kojega kažu da je, poput Marija, volio prirodu jer je bio svestrani sportaš. Bavio se biciklizmom, planinarenjem i mnogim drugim aktivnostima na otvorenom.

U Novom Selu na Dravi gotovo da nema čovjeka koji nije pustio suzu na upit o Mariju. Kažu da je bio sjajan čovjek, dobar otac i velik prijatelj, često su ga viđali na biciklima s dvoje maloljetne djece. Posebno je tužan i jedan od najstarijih članova Zmajarskoga kluba Roda, Đuro Fleten, koji je emotivnim riječima prepričavao razgovor s Marijem koji je vodio nekoliko minuta prije nego što je sjeo na plavi motorni zmaj s prijateljem kojeg Đuro nije poznavao.

“Došao sam uobičajeno kao i gotovo svaki dan, koju minutu prije 15 sati, u četvrtak kod svog čamca na jezeru i vidio da Mario parkira auto kod hangara. Došao je do mene i pozdravili smo se. Rekao je kako valja iskoristiti lijep dan i poletjeti”, rekao je Đuro te objasnio kako postoji nekoliko načina da dođe do nesreće, a to su ljudska pogreška, pogreška stroja i loše vrijeme.

“Mario je bio sjajan pilot, zdrav čovjek, a vrijeme je bilo solidno. Njegov zmaj star je tek četiri godine, tako da ne znam što je pošlo po zlu. Sad nije važno, osim da njih dvojice više nema”, govori.

Vladimir Jasek, predsjednik Zrakoplovnoga kluba Bjelovar, iza sebe ima 1500 sati leta zmajem, a za zmajarenje kaže kako nije opasno.

“To je manje opasno od vožnje auta, manje su šanse da poginete. Ako se sve radi po pravilima i propisima, sigurnije je u zraku nego na kopnu. Čak i ako vam se dogodi nezgoda, važno je da nema panike, panika ne dolazi u obzir”, rekao je kako je poginulom bio instruktor letenja.

“On je stvarno bio iskusan pilot, dobio je dozvolu od nas 2015. godine, bio je moj učenik. Išao je s nama na mitinge, dosta smo letjeli skupa”, kaže Jasek. Očevid je vodila Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, koja će utvrditi točan uzrok i okolnosti pada motornog zmaja.


Komentari