IZ STVARNOG U LAŽNI DUG! Isplatio kamatara, ali USKOK-ov optuženik nije odustajao, prijetnje prešle u nasilje

Privođenje. Ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Smjestivši u pritvor 40-godišnjaka osumnjičenog za dugogodišnje teroriziranje 33-godišnjaka, policija je zaustavila višegodišnju iznudu.

Kako je javila Policijska uprava zagrebačka, smatraju kako je osumnjičeni svojoj žrtvi u više navrata tijekom 2014. i 2015. godine posudio novac uz dogovorenu mjesečnu kamatu.

Sve je išlo u redu, dok se 33-godišnjak nije našao u financijskim poteškoćama, na što mu je 40-godišnjak počeo prijetiti, ozbiljno i učestalo.

Ne samo njemu, već i njemu i njegovoj obitelji, koja je strahovala za svoje živote.

Stoga su, na traženje 40-godišnjaka, prenijeli vlasništvo svojih obiteljskih nekretnina koje su sve skupa vrijedile oko 310 000 eura na blisku osobu osumnjičenog.

Kad se sve zbroji, isplatili su šesterostruko veći iznos od pozajmice.

Ponovno napao ove godine

Iako je dug otplaćen, 40-godišnjak se ponovno javio 33-godišnjaku početkom svibnja ove godine i nastavio telefonski zvati s ozbiljnim verbalnim prijetnjama oko nepostojećeg duga.

“Iz straha za svoj život i živote članova svoje obitelji, tijekom lipnja i srpnja 2022. godine oštećeni je osumnjičenom u dva navrata isplatio novac, no prijetnje oštećenom 40-godišnjak je nastavio upućivati i dalje. U ovom slučaju prijetnje su išle u smjeru da će ga tjelesno ozlijediti sam ili na način da angažira druge ljude da to učine”, navodi policija.

Situacija je naposljetku eskalirala i nasiljem u večernjim satima 21. rujna, kada je osumnjičeni 33-godišnjaka uočio na suvozačkom mjestu jednog auta na području Pešćenice.

“Tad osumnjičeni izlazi iz svog vozila, prilazi  oštećenom i ponovo ozbiljno prijeti usmrćivanjem ukoliko mu ne isplati novac. Čak i tada nastavlja s protupravnim ponašanjem na način da oštećenog više puta udara u glavu te odlazi s mjesta događaja”, navela je policija dodajući da je njihova sumnja protiv 40-godišnjaka potvrđena te se istraga nastavlja.

Kamatara tražio i USKOK? 

Da je riječ o starom policijskom znancu, neslužbeno je doznao Jutarnji list, navodeći kako je uhićeni kamatar Tomislav Sabljo, koji se iza rešetaka našao već treći put u proteklih nekoliko godina.

Sabljo se našao i na meti USKOK-a, koji je protiv njega podignuo optužnicu, tereteći ga da je bio šef kriminalne grupe koja je pala u akciji Tebra, a odgovorna je za krijumčarenje 15.7 tona marihuane.

Sablju se tereti i da je organizirao paljenje automobila i pripremao fizičke napade na čelnike Dinama te druge osobe.

Žrtva kamatarenja navodno je Luka Ivančić, inače unuk Šime Krasić, prve hrvatske državne revizorice Šime Krasić.

On je također bio u problemima sa zakonom, a prije godinu dana je uhićen u Zagrebu zbog sumnje da je preprodavao drogu.


Komentari