Istraga USKOK-a: Nudili građanima stanove ‘ispod cijene’ i prevarili ih za najmanje 2 milijuna kuna

Neistinito predočavanje većem broju osoba mogućnost kupnje nekretnina na podrčju Zagreba po cijeni ispod tržišne.

USKOK provodi istragu protiv četvorice koji su, sumnjaju istražitelji, prevarili niz građana za najmanje dva milijuna kuna nudeći im nekretnine na području metropole, za koje su tvrdili da su u vlasništvu Grada Zagreba, po nižim cijenama od tržišnih. USKOK hrvatske državljane sumnjiči za zločinačko udruženje, prijevare u sastavu zločinačkog udruženja te krivotvorenja isprave u sastavu zločinačkog udruženja.

Prvookrivljeni (39) je, sumnja se, od lipnja 2016 do 19. travnja 2017. u zajedničko djelovanje povezao ostalu trojicu okrivljenih, muškarce stare 45, 38 i 30 godina, te veći broj zasad nepoznatih osoba. Sumnja se da je prvookrivljeni neistinitim predočavanjem većem broju osoba mogućnosti kupnje nekretnina na području Zagreba po cijeni ispod tržišne te na ime realizacije od “upecanih” uzimao znatan novac, piše 24sata.

Stvarne nakane niti mogućnosti da ishode obećano vlasništvo, priopćio je USKOK, nisu imali. U cilju realizacije plana ostali suokrivljenici su, sukladno uputama mozga operacije, pronalazili zainteresirane kojima su se okrivljenici predstavljali koristeći se lažnim imenima i svojstvima. Potom su im neistinito predočavali mogućnost kupnje nekretnina na području Zagreba po cijeni nižoj od tržišne tvrdeći da je riječ o nekretninama koje su ostavina umrlih osoba bez nasljednika i da kao takve prelaze u vlasništvo Grada Zagreba.

Okrivljenici su izrađivali i zainteresiranim predočavali nevjerodostojnu dokumentaciju nakon čega su im te osobe, ne posumnjavši u njihove navode, za realizaciju kupoprodaje predavale tražene iznose novca. Na opisani način pribavili su nepripadnu imovinsku korist od najmanje 1,956 milijuna kuna koje su međusobno podijelili.

USKOK, koji je istragu otvorio na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio je određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.


Komentari