’Informacija zlata vrijedna’: ’Složna braća’ pala zbog prisluškivanih razgovora: ’On bi dozvolio da svi pocrkaju i da ih se sve optuži, samo da se on izvuče’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Mirko Vukadin, Goran Novosel i još 13 osoba okrivljenih za porezne utaje zaradili su jednomjesečni istražni zatvor. Presuda je to suca istrage zagrebačkog Županijskog suda za uhićene u akciji nazvanoj “Složna braća”, javlja Jutarnji List.

Akcija je rezultat USKOK-ove istrage kojom su obuhvaćena ukupno 42 okrivljena terećena za utaju 51 milijun kuna poreza i carinskih davanja u protekle dvije godine.

Uz sudske naloge, policija i USKOK su od veljače tajno pratili i prisluškivali osumnjičene osobe.

Telefoniranje Ivanke Klarić

Panika je među osumnjičenicima odjeknula kada je Porezna uprava najavila provođenje nadzora u tvrtkama glavnih osumnjičenika. To je potaknulo mnoge “zanimljive” razgovore između prvookrivljenog Vukadina i knjigovotkinje Ivanke Klarić, također okrivljenice u ovom slučaju.

“Između ostaloga, snimljeno je kako spomenuta knjigovotkinja, s obzirom na to da sumnja da mogu u potpunosti pripremiti potrebnu dokumentaciju, savjetuje Vukadinu da svu imovinu iz tvrtke Damida prebaci na novoosnovanu tvrtku”, piše Jutarnji list, navodeći kako su spomenuti razgovori snimljeni u veljači i ožujku.

Kako između Klarić i Vukadina, snimljeni su razgovori i između Klarić i drugih uključenih u nezakonite postupke. Tu se posebno ističe razgovor koji je USKOK snimio u svibnju, gdje Klarić govori jednoj sugovornici o poslovnom trokutu Vukadina i Novosela s Vihorom Stipovljevom.

“Goran i Mirko napravili su neke firme i tako se obogatili i nešto novca potrošili i sad je to došlo na naplatu jer je Mirko neke račune poslao Celoxu, a Celoxu je ušla porezna i onda je porezna došla Mirku. Sve to ima veze s Vihorom, u te su malverzacije uključeni i drugi ljudi. Goran oko toga ima najveću brigu jer ima dušu i hoće spasiti čovjeka, za razliku od Mirka kojeg boli neka stvar za sve te ljude. On bi dozvolio da svi pocrkaju i da ih se sve optuži, samo da se on izvuče. Za razliku od Gorana koji ima savjest, i to ne želi – oslikala je situaciju okrivljenica u telefonskom razgovoru, a spomenula je da je u “posao” uključena i osoba povezana s ubojstvom u Kaštelima, odnosno Tomislav Šoljić.

Klarić je također i u jednom snimljenom telefonskom pozivu otkrila svoj odnos s Lukom Prtenjačom, poznatim boksačem iz Sesveta. Prema optužbama USKOK-a, tvrtke Luke Prtenjače izdavale su fiktivne fakture radi utaje poreza, a Klarić je za fiktivne račune doznala od Vihora Stipoljeva.

Kako Prtenjača nije znao da Klarić zna te informacije, računovotkinja je željela ucijeniti boksača poduzetnika. Ciljala je na plaću od 8000 kuna za što je bila uvjerena da Prtenjači ionako nije puno, kao i na plaćanje najma stana.

“A ako mi kaže da mu je to puno, reći ću mu kako i on preko fiktivnih računa zarađuje puno više, dat ću mu do znanja da znam čime se bavi. Ta je informacija zlata vrijedna”, govorila je Klarić svojoj poznanici preko telefona, prenosi Jutarnji list.

Vukadin i Novosel branili se šutnjom

Iako je Vukadin, Novoselu i trinaestorici suradnika propisao istražni pritvor, sud je odbio USKOK-ov prijedlog da se istražni zatvor prepiše još osmorici okrivljenih koji su pušteni na slobodu. USKOK je ispitao i dodatnih 19 osoba, ali nije tražio njihovo zatvaranje.

Mirko Vukadin i Goran Novosel uz 16 suokrivljenih branili su se šutnjom na USKOK-ovom ispitivanju. Dio preostalih ispitanika koji su došli pod pozornost istrage poricali su krivnju, dok je dio djelomično ili čak u potpunosti priznalo sudjelovanje u utaji poreza.


Komentari