I nestanak PR-ovke Martine (28) s Laništa zbog oca su povezivali s Beogradom, priča i danas ledi krv u žilama

Dok je nestanak Mateja Periša u Beogradu svakako neobičan i još uvijek obavijen velom tajni, nažalost, neobični nestanci nisu nepoznanica ni za Zagreb.

Jedan od neobičnijih nestanaka kakve Zagreb pamti, ni dan danas nije dobio svoj epilog, već skoro 12 godina.

Iz stana na Laništu 13. ožujka 2010. godine nestala je Martina Horvat, tada 28-godišnja PR-ovka u klubu Gjuro 2, a ujedno se bavila prodajom karata. Podrijetlom je iz Vukovara, otac joj je nestao u Domovinskom ratu.

Nakon tri dana, brat Boris prijavio je njen nestanak, prvo u Vukovaru, a potom i u Zagrebu.

“Uzela je laptop i mobitel te joj se otad gubi svaki trag. Zovemo je na mobitel, ali isključen je”, govorio je Boris tada javnosti, a brojni ljudi su se uključili u potragu putem Facebooka.

Screenshot: Nestali.hr

Maksimalne policijske snage bile su raspoložene zbog sumnjivih okolnosti njenog nestanka (policijske snage Srbije i BiH pa kasnije i Interpol), no krenimo redom.

Ubio je dečko?

Jedan od glavnih osumnjičenika bio je njen dečko Saša Leskovčanin. Policija je sumnjala kako ju je Leskovčanin ubio, pošto je bio zadnja osoba koja je vidjela Martinu, ali nakon ispitivanja i pretrage stana u kojemu je par živio (kao i imanja u Donjem Stupniku gdje je Sašina bivša žena živjela s njeihovo dvoje djece), policija ga je pustila. Inače, prijatelji su govorili kako je Saša Martinu tukao i prijetio joj.

Ipak, mnogi su ga i dalje sumnjičili za Martinin nestanak, pa čak i navodno i policajci. Saša je novinaru Jutarnjeg ispričao “kako su ga policajci danima uvjeravali da je ubojica”, pa čak ga i pratili. Zbog svega, Saša je na kraju završio u psihijatrijskoj bolnici Vrapče, da bi se naposljetku objesio na imanju kod Donjeg Stupnika, gdje ga je pronašla bivša supruga.

Martinina mama Ana Šarvari izjavila je tada za Jutarnji kako je uvjerena da je Saša na tom istom imanju ubio i zakopao Martinu.

“Moja Martina bi se maknula od njega da je mogla, mislim da joj je on utjerao strah, bojala ga se”, rekla je Martinina majka. Kako je pisao 24sata, pričali su joj kako Saša tuče Martinu, a najviše ju je pogodilo kada su joj rekli kako joj je jednom gurnuo pištolj u usta.

Međutim, policija nije pronašla Martinino tijelo na imanju.

Osvetnički pohod u Srbiji?

Srpska i bosanska policija u istragu su ušli kada se sumnjalo kako je Martina možda otišla u Beograd. Njen otac je poginuo u ratu dok je Martini bilo 9 godina, a navodno je mjesec prije nestanka najavljivala kako će otići u Beograd razračunati se sa ubojicom svog oca. Priča je to koju je u javnost iznio Duško Srijemac, Martinin šef, time dodajući potpuno novu dimenziju ovom slučaju.

“Martinu sam posljednji put vidio 5. ožujka ove godine. Sjedili smo u kavani Lisinski i dugo razgovarali o projektu ‘Labuđe jezero na ledu’, za koji je ona radila kao producentica, vanjska suradnica. Dobivala je postotak od prodanih karata i plaćao sam dio troškova njezina mobitela. Ono što me začudilo jest da je su troškovi mobitela za veljaču bili 6000 kuna. Iz ispisa se vidi da je često zvala brojeve u inozemstvu. Pitao sam je o tome i rekla je da je našla ubojicu svojeg oca, da ga je kontaktirala i da se sprema otići u Srbiju naći ga. Rekla je da se kani s njim obračunati na svoj način, nije spominjala da ima oružje ili da misli počiniti zločin”, ispričao je Srijemac tada za Jutarnji.

Molio ju je slučaj prepusti policiji, na što je ona rekla kako je “razgovarala s vukovarskim gradonačelnikom, no nije mi rekla o čemu. Spominjala je da zna gdje su kosti njezina oca i da se zna tko je ubojica”.

Njena majka ispričala je da je bila jako vezana uz oca. Njegovo ime je imala istetovirano na glagoljici, a otac se i dalje vodi kao nestao 1991., posljednji put viđen u sabirnom centru u Vukovaru.

Međutim, ni srpska policija nije donijela rezultata, prijatelji i brat Boris tvrdili su kako je Martina u veljači otišla u Francusku u posjet Luki Štimcu, inače sinu bivšeg reprezentativca i trenera NK Zagreba Igora.

Pukanić joj dao mobitel

Martinin nestanak dogodio se dvije godine od smrti kontroverznog novinara Ive Pukanića.

Javnost je iznenadio podataka kako je Martinin mobitel, koji je dobila od Srijemca, prije toga bio u vlasništvu bivšeg urednika Nacionala.

“On je taj telefon neko vrijeme koristio, a poslije mu se pokazao nepotrebnim pa ga je dao meni, a ja sam ga proslijedio Martini koja je kasnije radila za moju udrugu Svijet glazbe i prodavala ulaznice za predstavu Labuđe jezero”, rekao je Srijemac Jutarnjem.

Policija se, s obzirom na slučaj Pukanićeva ubojstva jako interesirali za taj mobitel, a jedno vrijeme se sumnjalo da je Martina nehotice bila umiješana u cijelu tu aferu. Ta je teorija ipak brzo pala u vodu, pošto nije izgledno da su Pukanićeve ubojice imale mogućnost praćenja tog mobitela.

Francuski nogometaš joj otplatio auto

Pored Štimca, Martina je bila u dobrim odnosima s jednim bivšim francuskim reprezentativcem, ni manje ni više nego sa Frankom Leboeufom.

„Hej dušo!! Gdje si?? Tako sam zabrinut!! Nedostaješ mi!“, poslao je Lebouf Martini 22. ožujka, a nogometaš je na Facebooku imao prijateljstvo kako i s Martinom tako i s njenim bratom.

Stvar se dodatno zakomplicirala kada je na Borisov račun sjeo poveći iznos, za isplatu Martinina Peugeota na leasingu.

Zbog uplate je i sam brat završio na policiji, ali nije bio lišen slobode već je dobrovoljno odlazio na ispitivanja.

Preko Interpola, istražitelji su stupali u kontakt sa hrvatskom dijasporom i stranim državljanima, ali nažalost Martina nije pronađena.

Uvijek se napominje kako se neke osobe naprosto nikada ne pronađu, ali dokle god se na slučajeve nestanka podsjeća i upozorava, uvijek ostaje nada, kako se nešto ipak može sagledati iz drugog kuta, time pomaknuti istragu bliže rješenju.

Komentari