Hrvati se opraštaju od autora mnogih glazbenih hitova: ‘Njegov duh bio je neuništiv’

Foto: PIXSELL

Tužna vijest stiže za hrvatsku glazbenu scenu. Skladatelj, tekstopisac i pjesnik Željko Pavičić preminuo je u 73. godini života.

Na njegovom Facebook profilu mnogi od njih, poput Alena Slavice ili Branimira Mihaljevića, ostavljaju riječi zahvale. Prve pjesme na singl pločama objavljuju mu se već od 1976. godine.

Prvo je surađivao s Đorđem Novkovićem nakon čega su mu se otvorila brojna vrata. Počeo je tako pisati za Mišu Kovača, Olivera Dragojevića, Vladu Kalembera,Terezu Kesoviju, Severinu, Zlatka Pejakovića, Jasnu Zlokić, Željka Bebeka, Jasmina Stavrosa, Doris Dragović, Nedu Ukraden i brojne druge.

Naime, tako je Pavičić napisao oko dvije tisuće pjesama za glazbu, a nekoliko stotina pjesama sam je skladao. Mnogi će ga najviše pamtiti i po mega hitu Miše Kovača “Poljubi zemlju”.

“Kad sam napisao ‘Poljubi zemlju’, pjesmu sam dao supruzi na čitanje. Isprva uopće nisam bio siguran mogu li takvi stihovi ‘proći’ među publikom budući da su na sceni vladali hitovi drukčijeg stila”, izjavio je jednom prilikom.

“Jasno je. Kome nije, neka uči. Hvala od srca i duše. Bila je čast upoznati Vas, a pjesme će reći ostalo”, tim riječima oprostili su se Mejaši od legendarnog skladatelja.

“Zauvijek nas je napustio Željko Pavičić, koji je napisao gomilu tekstova mojih skladbi. Ne mogu opisati koliko sam tužan, obožavao sam tog čovjeka i njegov duh koji je bio neuništivo dječački. Dragi Željko, počivaj u miru, a obitelji najdublja sućut”, napisao je na svom Facebook profilu skladatelj Marko Tomasović.

‘Nisam ni slutio…’

Od preminulog skladatelja na Facebooku se oprostio i glazbenik Marko Vukas.

“Nismo se stigli upoznati uživo dragi Gospodine Željko Pavičić. Sinoć kada sam Vam pisao iz studija da Vam javim radosne vijesti, nisam ni slutio što se dogodilo. Jutros mi se povratno javila Vaša draga Marija. Kada sam dobio vijest da Vas više nema, obišao me je osjećaj kako je moja odgovornost još veća za cijeli naš dogovor, zapravo ljepše je reći “Vaš Blagoslov” da pjesmu “Ljepota” ili poznatiju pod imenom “Beauty” sa kojom su nastupali Emilija Kokić i Adalbert Turner Juci na Dori 2001. godine da trebam prepjevati i obući u novo ruho. Neobično je da je upravo 2021.godina točno 20 godina od prve izvedbe ovog singla, koji je bio tada rasprodat u preko 18 zemalja.

Ovih 18 zemalja govore samo o veličini autora. Zamolili ste me samo jedno, da ju otpjevam i na hrvatskom i na engleskom. I bit će tako, ako Bog da. Zahvaljujem Vam na ukazanom povjerenju. Neka Vam Gospodin bude milostiv i Putujte s anđelima! Duboka sućut gospođi Mariji Pavičić i cijeloj obitelji”, poručio je.


Komentari