OVO JE TAKO GNJUSNO! Pogledajte sto su Hrvati pisali ženi koju je silovao suprug

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Kako muž može silovati svoju ženu”, kao i “objektivno je da žene kad ne mogu izdominirati počnu lagati i dramiti”, samo su neki od gnjusnih komentara Hrvata koje gotovo svakodnevno možemo čitati u komentarima na društvenim mrežama kada se pred oči javnosti dovede problematika silovanja u braku.

Prema dostupnoj statistici svaka treća žena zlostavljana je u bračnoj zajednici, a godišnje u Hrvatskoj čak 22-45 žena ubije njihov partner, trenutni ili bivši. Na jedno prijavljeno silovanje dolazi od 15 do 20 neprijavljenih, dobrim dijelom zato što se žrtve silovanja stigmatizira kada progovore o traumi, a više od 90 posto obiteljskog i seksualnog nasilja počinjeno je upravo nad ženama. Restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa samo su doprinijele povećanju obiteljskog nasilja, a Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ove godine obavijen je mučnom realnošću.

https://www.facebook.com/CenterForCivilCourage/posts/3636762603012791

 

“To što ljudi govore da silovanje u braku ne postoji samo je još jedan dokaz da živimo u patrijarhatu. Ruganje tome u komentarima proizlazi iz stereotipa da je žena vlasništvo muža, a ovakvo promišljanje je izuzetno opasno jer po tome bi svaka žena svome suprugu trebala biti vlasništvo i davati mu besplatne seksualne usluge”, objašnjava nam poznata feministkinja i zastupnica Nove ljevice Rada Borić. Iako je Zakonom jasno definirano da je svaki seksualni odnos bez privole silovanje, pa tako i onaj u vezi ili braku, navodi, u društvu još uvijek nije razvijen senzibilitet o ovom problemu.

“Gotovo je nemoguće pronaći ženu koja je proživjela nasilje u braku, a da nije svojevremeno bila silovana”, govori Borić i ističe da Hrvatskoj se apsurdno malo proračunskog novca izdvaja za žrtve obiteljskog nasilja.

“Iako smo prije dvije godine usvojili Istanbulsku konvenciju prema kojom smo se kao država obvezali izgraditi sklonište za žene na svakih 30.000 stanovnika, sramotna je činjenica da u šesta županija još ne postoji niti jedno, a sva postojeća su krcata”, ističe.

S druge strane, premijer Andrej Plenković danas je poručio da je pokrenuta SOS linija za žrtve nasilja gdje se pruža stručna pomoć, dostupna 24 sata dnevno.

“Potpisana su dva ugovora za sigurne kuće, a u procesu je još takvih ugovora čime ćemo zaokružiti postojanje sigurnih kuća u svim županijama. Primijetili smo da je manje prekršajnih prijava, a više kaznenih prijava za nasilje nad ženama od novog zakona. Postigli smo željeni efekt , kazao je Plenković.

No, situacija s Covidom 19 zatvorila je obitelji u njihova četiri zida, a što se tamo doista događa saznat ćemo tek kada ova kriza prođe.


Komentari