HOROR U ZAGREBU: Četiri godine majčin leš držao u stanu

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Susjedi su osjetili smrad, ali nisu mogli ni zamisliti da on dolazi od raspadajućeg tijela.

Zagrebačke policajce u četvrtak ujutro zaprepastile su scene u stanu na prvom katu na Trešnjevci. Tamo su pronašli Adelu N. mrtvu,  njezin sin Tibor kazao im je kako je preminula prije četiri godine. Svo ovo vrijeme on je tijelo čuvao u jednoj od soba, a redovito je tamo dovodio prijatelje.

Šok i nevjerica

“Supruga i ja vidjeli smo susjedu Adelu posljednji put prije četiri godine. Dovezla ju je Hitna pomoć iz bolnice. Njezin sin nam je tada rekao da bila na operaciji jer je slomila kuk”, kazao je za 24 sata Goran Trninić (61), stanar zgrade.

Adela je imala 88 godina kada je preminula, a sin je njen leš sve ove godine uspješno skrivao. Ipak u nekoliko slučajeva probudio je sumnje kod susjeda.

“Ne znam što da kažem. Užasno je sve to. Kad bismo povremeno sreli njezina sina, pitali bismo ga: ‘Što je s mamom?’. A on je odgovarao da je mama slomila kuk i da je bila u bolnici – i da nije dobro”, govori Goran Trninić.

Njegova supruga dodala je da je Tibor djelovao čudno kada su ga sretali. Naime, kada ga je pitala da vidi Adelu on je nije pustio u stan. 

“Jednu godinu, kad sam dolazila s posla i vidjela svjetlo u stanu, pozvonila sam da vidim kako je njegova majka. Tibor je odškrinuo vrata. Kažem ja njemu: ‘Čujte, samo da pitam, kako je gospođa’. On je nervozno odgovorio: ‘Evo, ja se brinem koliko mogu. Znate, teško mi je’. Ja njemu kažem: ‘Trebate li kakvu pomoć. Mi smo tu pa ćemo uskočiti ako treba nešto obaviti’. On je odgovorio: ‘Ne. Znate, to je moja dužnost, kao sina, brinuti o njoj’. Zapravo mi je to postalo sumnjivo”, rekla je.

Dolazila je i terenska sestra

Prvih nekoliko dana nakon operacije kuka kojoj je starica bila podvrgnuta dolazila je terenska sestra no jednog dana nitko joj nije otvorio vrata. Pitala je susjede što je s Adelom no oni nisu znali odgovoriti.

Pozvonila je još nekoliko puta na Adelina vrata no bezuspješno, nakon toga više nije dolazila. 

Stravična tajna i majčina smrt

Danima nitko nije viđao starivu ni njenog sina, a onda je Estera srea i upitala “Gdje ste, kako ste?”.

“Koliko se sjećam, tada mi je jako nervozno odgovorio: ‘Možete misliti kako sam kad nisam imao novca kako bih platio sprovod za preminulu majku’. Kad sam to čula, ostala sam zaprepaštena s velikim upitnicima iznad glave. Kad, gdje je umrla?

I ostali stanari bili su potišteni kada su saznali da je Tiborova majka preminula, a kazali su i kako bi skupili novac za sprovod, no on za to nije htio ni čuti. Nisu mogli ni zamisliti užas koji se skriva iza svega.

Mirovina je stizala, a liječnički karton i dalje je bio otvoren

Kako je vrijeme odmicalo stvari su postajale sve nelogičnije. Elektra je isključila struju u Adelinom stanu zbog neplaćanja računa, a ona je greškom izvadak njene mirovine ubačen u tuđi sandučić. Tako su susjedi saznali da se mirovina i dalje isplaćuje. 

” Onda je susjeda koja je pokrenula cijelu priču išla u Dom zdravlja u kojemu se vodio karton preminule susjede. Ondje su joj rekli da je njima poznato da se njezin karton vodi i dalje. Potom je otišla na policiju, a tamo su joj rekli da ne mogu učiniti ništa, odnosno da nestanak može prijaviti samo obitelj. Tibor je svo to vrijeme dolazio i odlazio iz stana”, govori Goran Trninić.

Susjedi su bili sve uznemireniji jer nisu znali kako je i gdje umrla Adela, a krajem prošle godine Trninić je otišao na “mirovinsko” kako bi saznao zašto se još uvijek isplaćuje mirovina mrtvoj osobi.

“Poslao sam im upit i pitao prima li ta gospođa koje nema, inače naša susjeda, i dalje mirovinu. Dobio sam odgovor da se gospođa i dalje vodi živom. Tada je naša susjeda nekako došla do policijskog inspektora i ispričala cijelu priču, a on joj je rekao da će ispitati stvar”, rekao je Goran.

Susjeda koja je išla ispitati cijelu situaciju kaže kako je sve bilo iz dobre namjere jer Adela nije zaslužila ovako završiti. Pritom se zahvalila VII. policijskoj postaji koja je reagirala na njihove sumnje.

Smrad pripisivali mački koja je vršila nuždu na stubištu

Tibor je majčino tijelo smjestio u jednu sobu u stanu, vrata je zabio čavlima te na njih nagurao komodu. Još se ne zna kolika je temperatura bila u sobi ni je li on tijelo balzamirao. Što se tiče smrada, susjedi su ga osjetili, ali mu nisu pridavali previše pozornosti iako su se na stubištu počele pojavljivati muhe.

“Osjetila sam nekakv smrad, ali smo ga pripisivali susjedovoj mački koja je znala po stubištu vršiti nuždu pa je to onda smrdjelo. Ja sam zapravo to tome pripisivala jer se povremeno osjetio jedan čudan miris”, rekla je Estera.

Pored majčinog leša renovirao stan

Tibor je u jednoj sobi držao leš svoje majke, u drugu je dovodio djevojke i prijatelje, a prije pola godine ga je i renovirao.

“Bio sam na bolovanju pa sam čuo radnike kako lupaju čekićem, buše itd. Čak je u tom stanu živio s jednom ženom. Povremeno bi dolazio i odlazio s njom proteklih godine. Zamislite koja je to situacija bila kad u susjednoj sobi imate tijelo mrtve majke, a žena vam dolazi u stan. Zastrašujuće. Kad smo vidjeli mrtvozornika u četvrtak ujutro, sve nam je bilo jasno“, rekao je Goran.

Pretjerivao je s ljubaznošću

Susjedi kažu kako je Tibor često pretjerivao s ljubaznošću, no nikada nisu ni pomislili da je sposoban za ovako nešto.

“Najvažnije je u cijeloj priči da ne možeš vjerovati u to. Čitam novine i crnu kroniku, ali da se to dogodi u stvarnom životu i da imaš nekoga susjeda tolike godine koji živi s mrtvom majkom, to me je šokiralo “, u nevjerici govori Goran.

Njegova supruga Estera, pak, dodala je kako bi logično bilo da je Tibor nazvao Hitnu kada je pronašao mrtvu majku.

Tibor je od 2015. godine bio predsjednik udruge usmjerene razvoju nezavisnog kulturnog i umjetničkog izražavanja. Prije toga bio je generalni direktor poduzeća koje se bavi oplođivanjem domaćih životinja.

Na jednoj poslovnoj društvenoj mreži naveo je da je vlasnik tvrtke koja se bavi medicinskim turizmom te da pružaju profesionalnu uslugu. Policija ga je privela i ispitala, zatim predala pritvorskom nadzorniku.

Tereti ga se za tri kaznena djela

Na teret mu se stavlja kazneno djelo ostavljanja bliske osobe u teškom položaju te mu prijeti kazna zatvora do tri godine. Osim toga, osumnjičen je i za kazneno djelo povrede mira pokojnika te mu prijeti kazna do dvije godine zatvora.

Na popisu je i teće kazneno djelo, ono krivotvorenja isprava, za što mu prijeti kazna zatvora od pet godina.


Komentari