Horor na Balkanu: Monstrumi zlostavljali i snimali djecu, pronađene na stotine snimki

Ilustracija (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Velika zajednička operacija protiv seksualnog iskorištavanja djece u balkanskoj regiji dovela je do identifikacije 39 osumnjičenih zlostavljača djece i zaštite dvije njihove žrtve u 8 zemalja, javljaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Obračun u Međimurju: Muškarac izudarao partnericu po glavi, a ona ga izbola nožem

Između 6. i 19 studenog hrvatska policija na svom području provodila je veliku međunarodnu operativna akcija “Mozaik”, za koje se identificiralo osam počinitelja, a provelo se i devet pretraga doma osumnjičenih osoba iz kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka.

1 euro = 7,53450 kuna

Zaplijenjeno više od 200 predmeta

Tijekom akcija zaplijenjeno je i više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice.

Pronađeno je i jedno dijete koje je zbrinuto. Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u tijeku.

Operaciju je provodila slovenska nacionalna policija, a koordinirao ju je Europol. Cilj joj je bio identificirati i uhititi osobe koje koriste online forume i aplikacije za razmjenu poruka u svrhu slanja i dijeljenja materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Specijalna policija (Foto: Bozo Radic / CROPIX)

Zapadnobalkanske zemlje – Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija – Slovenija, Hrvatska i Mađarska provele su niz mjera u razdoblju od 6. do 17. studenog.

Što i drugi mogu učiniti

Policija je provela 41 raciju u zemljama sudionicama nakon što su otkrili slike i video zapise koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece. Navedeno je rezultiralo uhićenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece.

Policija također podsjeća da svatko može učiniti nešto kako bi se spriječili novi takvi slučajevi. Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 112, saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i putem on-line aplikacije Red Button.

Također, svatko može pomoći u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece u EU kroz Europolove kampanje: Trace An Object, putem koje se traži pomoć građana u identificiranju podrijetla predmeta pronađenih na slikama seksualnog zlostavljanja djece.

Akcija, ilustracija Foto: Damir Krajac / CROPIX

Kampanja ‘Reci ne’

Europolova preventivna kampanja „Reci ne!“ bila je, osim toga, dostupna svih zemljama na Zapadnom Balkanu na njihovom nacionalnom jeziku.

Kampanja uključuje 10-minutni video koji prikazuje dvoje tinejdžera, dečka i djevojku, koje na internetu iskorištava kriminalna organizacija za ostvarivanje financijske dobiti odnosno seksualni prijestupnik u potrazi za novim seksualnim sadržajem.

Video sadrži i savjete o tome kako prijaviti takva kaznena djela tijelima za provedbu zakona i kako uopće ne postati žrtvom takvih djela.


Komentari