HODAK NIJE JEDINI Policija našla još dva pištolja olovke, zaplijenili i automate, bombe, strojnice i mitraljez

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uhićenje poznatog zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka zbog pištolj olovke početkom studenog, svoje je mjesto u medijskom prostoru našlo i prošlog tjedna.

Podsjetimo, Hodak je za Jutarnji objasnio kako je pištolj olovku dobio 1991. od njegova pokojnog prijatelja i policajca, člana Sisačkih “Vukova”, Jadranka Garbina. Također je rekao i kako je nehotice ostavio poklonjeno oružje u torbi i zaboravio na njega, sve dok ga sigurnosne službe dubrovačkog aerodroma nisu pronašle (pritom napomenuvši da je zabrinjavajuće da isti nisu locirale službe na zagrebačkom aerodromu prilikom ukrcavanja).

Malo nakon objavi intervjua u Jutarnjem, kontaktirali smo Hodaka kako bi nam i sam rekao nekoliko dodatnih detalja koji su nas zanimali. Međutim, Hodak nam je tada rekao kako je dobio upozorenje da ne smije komentirati kazneni slučaj tijekom istrage, već za daljnje komentare mora pričekati da državno odvjetništvo podigne optužnicu.

Ipak, nadodao nam je kako se ustvari radi o dječjoj igrački.

Jedna od tri zapljene

S tim zaključkom se očito ne slažu u dubrovačkoj zračnoj luci, ali niti u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

Na naš upit, iz policije su nam potvrdili kako su samo ove godine zaplijenili tri pištolj olovke. Iz odgovora je vidljivo kako policija pištolj-olovku klasificira kao ručno izrađeno oružje, ali isto tako kao i skriveno ili prikriveno oružje.

2020. zaplijenjeno je četiri pištolj olovki, a 2019. njih pet. Malo, ali puno više od očekivanog s obzirom da se radi o oružju koje, kako je opće mnijenje nakon Hodakovog slučaja, prigodno za Jamesa Bonda i njegove kolege špijune.

“S obzirom da je odredbom članka 7. stavka 1. točke 3. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana („Narodne novine“, broj: 94/18. i 42/20.), propisano da je oružje kategorije A – zabranjeno vatreno oružje ono oružje koje je skriveno ili prikriveno, tzv. pištolj olovku nije moguće legalno nabaviti i registrirati u Republici Hrvatskoj”, priopćili su iz MUP-a za Zagreb.info na pitanje o (ne)mogućnostima legalnog posjedovanja ovakvog tipa oružja.

Pa ipak, to ne znači da se posjedovanje i prodaja takve vrste oružja ne događa u Hrvatskoj, što pokazuju dva neaktivna oglasa na Njuškalu. Jedan je nudio prodaju pištolj olovke u Brodsko-Posavskoj županiji za 450 kuna, a drugi u Zagrebu, u novozagrebačkoj četvrti Utrine, uz malo povoljniju cijenu od 400 kuna.

Predaja oružja bez sankcija

MUP je iskoristio priliku, te nas u upitu podsjetio i na kampanju “Manje oružja, manje tragedija” koje godinama provode s Ravnateljstvom policije. Cilj kampanje je potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja te utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnim sredstvima.

“Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te apeliramo na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Napominjemo da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja”, upućuje policija.

Kampanja su započeli 2007. Prema podacima prikupljenih do kraja 2020. godine, vidljivo je kako su građani predali 5408 komada automatskog oružja, te 330 938 komada eksplozivnog (rasprskavajućeg) oružja zabranjene A kategorije.

Kako je vidljivo iz tablice, najviše ilegalnog oružja građani su dragovoljno predali 2009. godine (637 komada), a najviše komada rasprskavajućeg oružja 2016. (214 450 komada).

Građani su također tijekom godina predali i oružja B kategorije, koja su dozvoljena.

Podaci dragovoljne predaje oružja građana MUP-u od 2007. do 2020.

Svakodnevno pronalaženje i oduzimanje oružja

Naravno, ne odazivaju se svi koji bi trebali ovoj kampanji.

“Napominjemo kako policija svakodnevno kroz svoja postupanja i kriminalistička istraživanja pronalazi i oduzima oružje koje se ilegalno posjeduje, nakon čega podnosi odgovarajuće prijave, bilo prekršajne bilo kaznene”, dali su iz MUP-a na znanje, za one koji imaju ilegalno oružje, ali ne razmišljaju o predaji istog bez sankcija, kako kampanja obećava i prakticira.

Iz MUP-a su nam ustupili podatke prema kojima su, 2020. godine, zaplijenili 590 komada oružja, kao i 27.279 komada raznog streljiva.

MUP-ovi podaci o oduzimanju vatrenog oružja 2020. godine

Iz podataka je vidljivo, kako je 2020. policija najviše nailazila na automatske puške (84) te ručne bombe (82).

Našao se tu i jedan mitraljez, kao i devet strojnica, te razno drugo oružje, a ostaje otvoreno pitanje koliko je još oružja u Hrvatskoj u ilegalnom posjedu, te hoće li ga policija naći ili građani sami predati.


Komentari