HND POZIVA NADLEŽNE DA REAGIRAJU: ‘Ovo je pokušaj ubojstva, a Lekoviću prijete svakodnevno’

Facebook

Saša Leković već je prijavljivao prijetnje, na to nitko nije reagirao.

Iz HND-a stiglo je priopćenje u kojem zahtjevaju da institucije počnu raditi svoj posao. Naime, šefu Hrvatskog novinarskog društva, svakodnevno stižu prijetnje koje je on i prijavio. Od prijava su svi okrenuli glavu i ništa nije poduzeto. Zbog toga je nekome uspjelo sabotirati kotače na Lekovićevom automobilu s kojim se zamalo odvezao u smrt.

“Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) nakon jučerašnjeg evidentnog pokušaja ubojstva predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića (prepiljena su dva vijka na jednom od kotača njegova automobila te bi, da nije usporio vožnju i zaustavio vozilo, pukli) koje je uslijedilo nakon niza pismenih, konstatnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a i urednicima hrvatskih medija, hitno poziva nadležne institucije na istragu i primjerene reakcije”, započeto je priopčenje.

“Jučerašnji je događaj samo kuliminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsjednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsjednika HND-a konstantno je izložen javnom linču, pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitatelji otvoreno pozivaju na njegovo ubojstvo.

IO HND-a još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja, vidi se po jučerašnjem pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubojstva Saše Lekovića, malen korak“, istaknuli su.

“Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja odmah.

Tražimo i da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju odmah.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravne prijetnje novinarima posljednjih dana drastično povećao”, stoji u njihovom priopćenju.

Ovo nije prvi puta?

Leković je sam izjavio kako ovo nije prvi puta da mu se netko “igrao” automobilom i prepilio vijke.  Ipak, zadnji puta kada se to dogodilo imao je novi auto i odmah je shvatio da nešto nije u redu. Sada vozi stariji model koji “ionako drnda” i mislio je da se radi o starosti prijevoznog sredstva, da je barem bilo to u pitanju.

Šef HND-a i sam kaže kako je ovo jedna od češćih metoda opstrukcije, a onome tko ga je pokušao ubiti posvetio je pjesmu You Can’t Always Get What You Want (Ne možeš uvjek dobiti što želiš) i poručio kako je 27. listopada njegov “rezervni” rođendan.

>>> POKUŠALI UBITI ŠEFA HND-a? ‘Prepilili su šarafe na kotačima mog auta i ovo nije prvi puta!’


Komentari