HEROJ, A NE ZLOČINAC! Blagusa oslobodili krivnje: ‘Teško je protiv policije, osjećao sam se kao klošar i kriminalac’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Tihomir Blagus i njegov susjed Domagoj Vorberger lanjskog su srpnja spasili cijelo Trnje od poplave. Nakon što je voda počela utapati domove stanara ovog naselja, Blagus i Vorberger su odlučili provaliti u ustavu Hrvatskih kako bi podignuli branu i otpustili vodu da oteče u Savu. Iako je sam čin bio riskantan za njihove živote, policija im je te večeri uručila optužni prijedlog. No, ovih ih je dana Općinski prekršajni sud u Zagrebu oslobodio krivnje.

Blagusu je kamen pao sa srca.

“Osjećao sam se kao klošar i kriminalac nakon što me policija optužila da sam narušavao javni red i mir i pritom ih vrijeđao. To naprosto nije bilo tako. Srećom, postojala je snimka postupanja jer ne znam u protivnom kako bih dokazao istinu. Teško je protiv policije. Policijska riječ itekako ima težinu i nikad s njima nisam imao posla do toga dana. Suđenje se rastegnulo na pet ročišta, a presuda je bila dva sata nakon posljednjeg održanog u utorak”, rekao je Blagus za Jutarnji.

Pravosudna agonija trajala je devet mjeseci. Sve je započelo kada je ugledao policiju i zaposlenike za koje vjeruje da su iz Hrvatskih voda. Priznao je kako su “provalili” u ustavu, tj. susjed Domagoj je uzeo sjekiru iz dvorišta i razbio prozor, a dvojica susjeda držala su Blagusu ljestve kako bi se popeo i uskočio unutra.

“Policajcima sam priznao da smo to bili mi, a kako sam cijelu noć snimao mobitelom akciju, tako sam i tada kad je došla policija počeo snimati. Policajac mi je na to rekao da snimati ne smijem te sam mu ukazao da sam na javnoj površini i da ne smetam nikome pa je bahato krenuo prema meni ponavljajući da snimati neću. Zainatio sam se i rekao da baš budem, da bi mi nakon toga izbio iz ruke mobitel”, prisjetio se Blagus nevolje.

No, nakon što je skočio da uhvatio mobitel, policajci su ga primili i bacili u blato nasred ceste. Nakon nekoliko sekundi ruke su mu zarobili lisicama, kaže Blagus, a jedan od policajaca mu je stavio nogu na vrat. Iako je trebao prenoćiti u policijskoj postaji, nakon nekoliko sati pustili na slobodu zbog, kako su mu službenici rekli, velikog pritiska javnosti.

Svog postupka ni danas mu nije žao, iako je te večeri mogao poginuti. U ustavu je bila hrpa kablova i mulj, a kada je okretao veliki ručni kotač raskrvario si je glavu.

Poručio je i kako je od iste večeri u potpunosti zaboravljen od Grada iako mu je šteta na kući procijenjena na 100.000 kuna. Još uvijek, kaže, nije vidio ni lipe.

“Osim kuće, potopljen mi je bio i auto koji mi susjed svako malo popravlja jer je voda na elektronici učinila svoje. Od te poplave smo opet zaboravljeni”, poručio je Blagus za Jutarnji.

Podsjećamo, prema optužnom prijedlogu policije koji je stigao na sud, Blagus je 25. srpnja u 12.40 sati na Trnjanskom nasipu narušavao javni red i mir vičući “ovo je sve prevara, jebem mater Bandiću hercegovačku”. Stavljalo mu se na teret i da je ujedno vrijeđao i omalovažavao policijske službenike koji su mu naložili da prestane s remećenjem javnog reda i mira, a Blagus je pritom mašući rukama vikao policajcu “jebem vam mater četničku i policijsku”. Međutim, Blagus kriv nije.


Komentari