Građani oprez: Prevaranti koji se predstavljaju kao djelatnici državne institucije pojačano kradu novac iz domova i telefonski!

Prevaranti nikada ne spavaju stoga budite na oprezu, pogotovo kada vam telefonski ili na kućnom pragu netko počne nuditi usluge masaže, pretrage, skupe aparate i preparate pritom se predstavljajući kao djelatnik HZZO-a. 

Izgleda daje ovih dana porastao broj upravo takvih prevara, zbog čega se oglasio i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, za čije se zaposlenike prevaranti predstavljaju. Meta prevaranata obićno su stariji građani, stoga bi oni trebali na pojačanom oprezu i ne puštati nepoznate osobe u sovje stanove.

“Osiguranik s područja Zagreba prijavio nam je slučaj u kojem mu se osoba telefonskim putem lažno predstavila kao djelatnik HZZO-a nudeći ‘besplatno medicinsko pomagalo (lumbalni pojas) uz poštarinu od 100 kuna koju bi im HZZO vratio sa sljedećom mirovinom'”, rekli su u priopćenju.

U drugom slučaju koji navode prevaranti su došli na kućnu adresu osiguranika, a ovi slučajevi nisu novost. HZZO je proteklih godina više puta zaprimio dojave građana o prevarantima koji zloupotrebljavaju ime HZZO-a, nudeći pri tome različite usluge i aparate, čak tražeći novčani polog i pin bankovnih kartica.

“Napominjemo da HZZO obavlja poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje, i to isključivo na lokacijama ispostava i područnih ureda, a ne na kućnim adresama. Djelatnici HZZO-a ne bave se prodajom niti preporukom bilo kakvih proizvoda telefonskim putem niti dolaskom na kućne adrese. Isto tako, ni izabrani doktori primarne zdravstvene zaštite ne sudjeluju u prodaji medicinskih aparata”, poručuju iz HZZO-a.

I HZZO nije jedina institucija čiji ‘identitet’ lopovi preuzimaju. Ovih dana haraju i prevaranti koji se predstavljaju kao djelatnici HEP-a te traže od građana da im pokažu mjerila za struju. Dvojica su lopova otišla i korak dalje pa su starici u Zapruđu prodali priču da sine svoj nakit kako bi mogli izmjeriti protok struje, a na kraju su je tražili da im plati novo mjerilo!


Komentari