Globus se ispričao Miri Furlan! ‘U njenom protjerivanju imali smo prljavu ulogu. Istina peče, makar je prekasno’

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

I to se dogodilo. Glavni urednik Globusa Zdravko Milinović ispričao se preminuloj zagrebačkoj glumici Miri Furlan zbog članka iz 1992. godine.

“Globusov veliki grijeh prema velikoj glumici: Makar prekasno, duboko se ispričavamo Miri Furlan”, stoji u naslovu članka objavljenom u Jutarnjem listu koji je u istoj grupaciji kao i Globus.

Mira Furlan je preminula prošli tjedan. Nakon vijesti o njenoj smrti u SAD-u, u hrvatskoj javnosti se počeo propitkivati odnos prema njoj početkom 90-ih.

“Globus je u sramotnom protjerivanju Mire Furlan imao sporednu, ali zato prljavu ulogu. No, kakva god ta uloga bila, bila je i ostala Globusov veliki grijeh. Nažalost, nije i jedini. Kao “vještice iz Rija” prokazane su Jelena Lovrić, Rada Iveković, Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić i nedavno također preminula Vesna Kesić”, stoji u uvodu komentara.

U Globusu je 1992. godine izašao feljton u tri dijela. Jedan od naslova bio je “Težak život lake žene”, a u tekstu se na razini tračanja i ogovaranja kopalo po njenom privatnom životu, prokazivalo ju se što ide psihijatru i prozivalo za izdaju Hrvatske. Nabrajali su se njeni ljubavni partneri, pisalo o sprovodu njene majke, a spomenuto je i to da joj je majka bila židovskog podrijetla. Glavni urednik Globusa tada je bio Denis Kuljiš.

Drugi naslov feljtona bio je “Nespremna na životnu ulogu”, dok je treći bio “Priča o dva grada”.

“Tri nastavka feljtona o Miri Furlan nismo spomenuli ni riječju. Sada kad je velika glumica zauvijek otišla, kada su se mnogi (pa i zluradi) sjetili Globusova sudjelovanja u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK-u i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, šutjeti i čekati da sve prođe.

Ali, istina peče. Zato se Globus, makar sada i makar prekasno, mora duboko pokloniti i duboko ispričati”, stoji u tekstu koji potpisuje glavni urednik Globusa.


Komentari