(FOTO+VIDEO) PALI ZAPREŠIČKI DILERI: Zaplijenjeno gotovo 10 kilograma droge, dvije i pol tisuće tableta i pištolj. Skrivali i u zakopanoj bačvi

Foto: Pixsell/MUP/Ilustracija

U velikoj akciji policije ovih su dana s velikom količinom droge na području Zaprešića palo čak deset muškaraca. U akciji je zaplijenjeno više od šest kilograma heroina, gotovo kilogram heroina, više od dvije i pol tisuće tableta MDMA, preko dva kilograma amfetamina te jedan pištolj, javili su iz policije.

Završeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje nad deset muškaraca starosti od 40, 29, 39, 41, 32, 39, 36, 32, 36, 54 godine, zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela “Neovlaštena proizvodnja i promet drogama”.

Naime, sumnja se da je osumnjičeni 40-godišnjak od srpnja 2020. do travnja ove godine nabavljao veće količine kokaina koje je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu na području Zaprešića te potom prodavao drugim preprodavačima i konzumentima, također na području grada Zaprešića, ali i okolice.

Dio kokaina je radi dalje prodaje predavao prvom 39-godišnjaku, a koji je kokain preuzimao u njegovom stanu ili u neposrednoj blizini vrtića u Zaprešiću. Nadalje, upravo taj prvi 39-godišnjak je tu istu drogu potom skrivao, vagao i prepakiravao i to u spomenutom vrtiću u kojem je zaposlen, nakon čega ga je prodavao, temeljem prethodnih telefonskih dogovora u vrtiću ili u blizini vrtića, a prema dogovoru, i na drugim lokacijama. Dio novca stečenog takvom neovlaštenom prodajom droge predavao je osumnjičenom 40-godišnjaku, a dio novca zadržao za sebe. “Dilao” je i marihuanu te hašiš.

Nadalje, kokain je nabavljao kokain i od drugog 36-godišnjaka. Drogu je preuzimao u njegovoj obiteljskoj kući u Zaprešiću te potom skrivao, vagao i prepakiravao u vrtiću, gdje su prilikom pretresa pronađena 34 g kokaina1,05 g marihuane7,59 g praškaste materije bijele boje nepoznatog kemijskog sastava, ali i digitalna vaga za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.

Foto: MUP

Nadalje, 36-godišnjak od kojeg je zaposlenik vrtića kupovao kokain, također je dilao kokain po Zaprešiću i okolici, i to od prosinca 2020. sve do travnja ove godine.

 U utorak, 13. travnja, temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici obavljena je pretraga doma i drugih prostora u Zaprešiću gdje 36-godišnjak prebiva, a u pretresu su policajci pronašli mobitel, 32 g marihuane, 0,2 grama kokaina te uređaj za vakumiranje.

Foto: MUP

U kući 36-godišnjaka, policajci su, kako navode, temeljem čl. 82., 84. st.1 i 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te čl. 127. i 129. i 133. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika, radi sprječavanja bijega nad njim uporabili sredstva prisile – tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje.

Nakon toga on se nije žalio ni na kakve ozljede niti tegobe, međutim, nakon desetak minuta iznenada mu je pozlilo. Policajac je započeo reanimaciju, a ubrzo je pozvana i Hitna pomoć koja ga je prevela u KB Sveti Duh, gdje se još uvijek nalazi.

“Radi utvrđivanja svih okolnosti tog događaja već je započelo inspiciranje policijskog postupanja kao i izuzimanje relevantne liječničke dokumentacije”, poručili su iz policije.

Foto: MUP

Nadalje, sumnja se da su osumnjičeni 29-godišnjak, 36-godišnjak, 41-godišnjak, 40-godišnjak i 54-godišnjak zajedno počinili kazneno djelo Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, budući da je 29-godišnjak od srpnja 2020. do travnja ove godine prodavao kokain i nudio na prodaju amfetamin, MDMA, smolu hašiša i marihuanu. U nabavljanju droge pomagali su mu ostali okrivljeni, a “posao” je proširio i na Zagreb. Vjeruje se da je prodao najmanje 170 grama kokaina.

Foto: MUP

U utorak je policija pretražila i njegovu kuću, gdje su pronašli dvijeplastične vrećice ispunjene s 1,8 g i 0,9 g marihuane, dvije plastične vrećice ispunjene s 0,6 g i 4,1 g kokaina, vrećica ispunjena s bijelim prahom nepoznatog sastava težine oko 2,6 g, dvije digitalne vage za precizno mjerenje težine na čijoj se mjernoj površini nalaze, kako javlja policija “sumnjivi tragovi nepoznate bijele materije nepoznatog kemijskog sastava”. Ujedno, u sklopu pretrage je, između ostalih predmeta, pronađen i ključ automobila marke Renault i vlasništvo leasing poduzeća iz Makarske, u kojem je naknadnom pretragom pronađeno 522,71 g kokaina.

U akciji su “uhvaćeni” i 41-godišnjak te dvojica 32-godišnjaka. Naime, 41-godišnjak i jedan od 32-godišnjaka su heroin, amfetamin i MDMA skrivali i prepakiravali u  gospodarsko-stambenom objektu koji mu je ustupio drugi 32-godišnjak, kod kojeg je, nakon pretresa, pronađen i pištolj. Drogu su također skrivali i u Brdovcu.

Foto: MUP

Tako pripremljenu drogu neovlašteno su dalje prodavali i u Zaprešiću i Zagrebu. Vezano uz tu sumnju, u utorak, 13. travnja 2021. godine, temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, obavljena je pretraga te je kod osumnjičenog prvog 32-godišnjaka pronađen određeni novčani iznos uz dva mobitela. Nadalje je istog dana obavljena i pretraga gospodarsko-stambenog objekta kojim se koriste osumnjičeni prvi 32-godišnjak, 41-godišnjak te drugi 32-godišnjak. U objektu je pronađeno više paketa s 1034,35 g heroina, 20 g kokaina, 10 komada tableta MDMA, tri uređaja za vakumiranje, tri digitalne vage za precizno mjerenje težine, metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje te razni pribor za pripremanje i pakiranje droge kao što su gumene rukavice, plastične vrećice, posude i drugo, dok je u Brdovcu u bačvi zakopanoj u zemlji pronađeno 2 500 komada tableta droge MDMA2 000 grama amfetamina i 5 000 grama heroina.

Za osumnjičenog 41-godišnjaka potvrđena je sumnja da je sam počinio kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama budući da je od studenoga 2020. do travnja 2021. godine radi daljnje neovlaštene prodaje, nabavljao veće količine kokaina, heroina, marihuane i amfetamina koju je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu u Zaprešiću te potom prodavao drugim preprodavačima droge  konzumentima na području Zaprešića i okolice. Također je 13. travnja 2021. godine u Zaprešiću pretraga njegovog prostora na području Zaprešića, pri čemu je pronađeno 268 g amfetamina, 18 g kokaina, 10,4 g heroina, 7,3 g marihuane, 7,1 g hašiša i 0,5 MDMA. Ujedno, pronađene su i dvije digitalne vage za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.

Za isto djelo pružen je i drugi 39-godišnjak. Naime, on je od siječnja do veljače 2021. godine te od ožujka do travnja 2021. godine radi daljnje neovlaštene prodaje, nabavljao kokain od osumnjičenog 40-godišnjaka te od drugog 36-godišnjaka koju je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu u Brdovcu da bi potom obavljao kontinuiranu neovlaštenu prodaju. U utorak je policija u njegovom automobilu pronašla paket s oko 109 g kokaina, vrećice za vakumiranje te digitalnu vagu za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.

Kroz cjelokupno kriminalističko istraživanje pronađeno je više od 6 kg heroina, skoro 1 kg kokaina, više od 2 500 komada tableta droge MDMA, preko 2 kg amfetamina, manja količina marihuane i hašiša, pištolj kalibra 9 mm i kompletna oprema za pripremanje i pakiranje droge.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, devet osumnjičenika je uz kaznenu prijavu za počinjenje više kaznenih djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama opisano u čl. 190. st. 2. KZ-a, predano pritvorskom nadzorniku, javlja policija.

Komentari