(FOTO) Gradonačelnička utrka: Martinović se prvi smije s jumbo plakata

Patrik Macek/PIXSELL

Velike stranke još uvijek slažu liste i kandidate za lokalne izbore, neki su već dobrano započeli kampanju.

Među kandidatima za čelo Zagreba je i Dragan Martinović, građevinski poduzetnik, čiji plakati su postavljeni diljem grada.  Martinović je jedan od suosnivača Udruge Bosanskih Hrvata Prsten, najjače i najuspješnije udruge Bosanskih Hrvata. Na lokalnim izborima 2013. sudjelovao kao partner Koalicije HSLS-HSS-Zeleni-SUH-Vladimir Ferdelji.

Martinović je od najave kandidature predstavio i neke ključne točke svog programa te upozorio na niz problema.

“Na vama, građanima, nije plaćanje nepotrebnih i netransparentnih troškova vašeg gradonačelnika. Jednako tako, vi ne zaslužujete kontinuirano prikrivanje stvarnog stanja populističkim potezima. Vi vidite prazne i zapuštene poslovne prostore, nedostatak sinergije znanosti i poduzetništva, probleme u gospodarenju otpadom … na kraju, vi jeste ovaj grad i svakodnevno živite s njegovim problemima“, poručio je prošlog mjeseca ovaj kandidat za gradonačelnika Zagreba u svom stožeru na zagrebačkoj Trešnjevci.

>>>JOŠ JEDAN KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA: Gotovo nepoznato lice na političkoj sceni

Ustvrdio je i kako problema u Zagrebu ima puno, a ovu kampanju započet će, kako je kazao, onim najbolnijim – “devastiranom socijalnom dimenzijom Grada Zagreba”.

“Svim snagama zalagat ću se za smanjenje visine režija, kako kroz uspostavljanje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u skladu s načelima održivog razvoja, tako i kroz druge aktivnosti strateški formirane u uskoj suradnji struke i institucija. Vaši troškovi nisu samo previsoki, oni su i netransparentni – i tomu želim stati na kraj“, tvrdi kandidat za gradonačelnika.

“Zagreb svima, a ne samo njima”, moto je kojim poziva da se Grad Zagreb vrati svima kojima pripada, a to su njegovi stanovnici.

Posvetit će se mladima

Martinović ističe da bi cijeli svoj mandat posvetio mladima ljudima i tome kako ih uključiti u poslovni život nakon završetka obrazovanja.

To znači da im se stave na raspolaganje svi gradski resursi, sve gradske moći, da tako kažem, jer je Grad Zagreb moćan i bio bi kao partner tim mladim ljudima. Negdje bi čak ako su izuzetno dobri projekti ušao s njima u poso kao dioničar. Grad kao takav, ako se založi kod bilo koje banke ili financijske kuće i institucije, može ishoditi povoljne uvjete kredititranja bez velike papirologije i bez velikih frustracija za mlade ljude.

Grad bi mladima koji bi započinjali svoj novi posao dao tri godine na raspolaganje gradske prostore, za koje bi plaćali samo režije, dodaje Martinović. Važnije je da mladi ljudi u te tri godine vide mogu li se baviti započetim poslom, kako bi ostali u Hrvatskoj, a ne otišli raditi u inozemstvo.

Martinović ističe i da se treba pobrinuti i za umirovljenike koji žive od niskih mirovina. Treba smanjiti i troškove života u gradu, jer na režije otpada četvrtina plaće što je nedopustivo, kaže Martinović, koji će o gradskim problemima i njihovim rješenjima govoriti građanima.

Tko je Dragan Martinović?

Ovaj kandidat za gradonačelnika glavnog grada rođen je u Brčkom, u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. U Zagreb je došao 1985. godine na studij, gdje je diplomirao biokemijsku tehnologiju.

Nakon studija i Domovinskog rata otišao je u Njemačku, gdje je proveo četiri godine, radeći razne poslove iz građevinske struke, a po povratku u Zagreb osnovao je građevinsku tvrtku sa svojim šogorom. Tvrtka uspješno posluje i danas.

Posvetio se pravima i položaju bosanskih Hrvata te postao jedan od osnivača Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“, u kojoj je djelovao devet godina. Potom 2014. godine postaje jedan od osnivača  „Budnice Hrvatske – Zajednice bosanskih Hrvata“, s ciljem zastupanja interesa bosanskih Hrvata diljem Lijepe naše.

Oženjen je i otac dvoje školske djece.

Bandić: ‘Od Zagreba smo napravili istinsku europsku metropolu, otvorenu poput Beča’

>>>Bandić: ‘Od Zagreba smo napravili istinsku europsku metropolu, otvorenu poput Beča’

 


Komentari