FILMSKO UHIĆENJE U CENTRU ZAGREBA: ‘Pao’ član moćne talijanske kriminalističke organizacije

Facebook

Njegova firma bila je paravan za utaju poreza.

Uhićeni Fabrizio Affuso (48) suvlasnik je i menadžer restorana Luna Rossa s kalabrijskim specijalitetma. Talijan je u Hrvatsku došao prije 20 godina, a pod povećalom je bio zbog tvrtke Mogul d.o.o.

U miru je pio kavu, a onda su banuli policajci…

Fabrizzio je uhićen u petak u Luna Rossi dok je pio kavu. Tom prilikom mu je uručen europski uhidbeni nalog koji je 5. listopada izdao sud u Vicenzi zbog poreznih prevara, točnije zbog sumnje u izdavanje fiktivnih računa i porezne utaje.

Affuso se ne protivi izručenju Italiji kako bi se susreo s optužbama koja mu se stavljaju na teret, a prema popisu istražitelja njegovo ime je samo jedno od njih 29 koja su obuhvaćena trogodišnjom istragom talijanskog tužiteljstva u suradnji s policijama pet zemalja, a pod čijom se palicom vodila istraga razbijanja lanca velike međunarodne prevare s lažnim fakturama “teške” impresivnih milijardu eura, saznaje Jutarnji.

Sve negira

Šokiralo me uhićenje. Bio sam mu pola sata u posjetu u zatvoru. Rekao mi je da ništa od toga što se piše po medijima nije točno. On ne poznaje nikog među osobama koje se spominju. Nema veze s optužbama. Učinili su ga žrtvom samo zato što živi u Zagrebu. Dokazat će da nije kriv i najavio je tužbe svima koji su ga spominjali u tom kontekstu – rekao je za Jutarnji list Michele Inglese, suvlasnik Luna Rosse i Affusov poslovni partner.

Akcija financijske policije odvija se pod nazivom Round trip i protresla je sve upletene jer je lanac muljaža tzv. kružnih prevara koje su do savršenstva izvukle korist od lažnih faktura, povezao 180 tvrtki. Više od 150 tvrtki svoja sjedišta ima u Rimu i Milanu dok su ostale bile u raznim zemljama Europe među kojima je za prevarante porezna oaza bila i Hrvatska.

Talijanski istražitelji sumnjaju da su tvrtke služile za izvlačenje više od 130 milijuna eura poreza na dodanu vrijednost, a zanimljivo je da su kroz njihove knjigovodstvene knjige cirkulirale fakture za usluge koje nikad nisu bile realizirane odnosno izdavane su fakture o prodanoj robi, uglavnom tehničkoj i informatičkoj, koja nikad nije bila prodana.

U moru prevara između tvrtki čije su lažne račune servirali državi kako bi “muzli” porez, umrežena banda fiktivno je trgovala i prodajom tableta, televizora, šećera, brašna, mlijeka u prahu i pripravaka za kavu.

Dio robe, koji se doista nalazio u Italiji, prodavan je samo na papiru, a u slučaju izvoza, novac se vraćao talijanskim tvrtkama koje su potom tražile povrat PDV-a. Tužitelji sumnjaju da je Affuso preko svoje hrvatske tvrtke Mogul d.o.o. “kumovao” stečaju odnosno da je zahvaljujući lažnim fakturama kupnje i prodaje udjela u talijanskoj tvrtki Idea Otto srl, istu poslao u stečaj. A navodno je omogućio i da netragom nestanu poslovne knjige tvrtke Gold eggs srl na čijem se, pak, čelu također nalazi.

Osoba od povjerenja

Upućeni kažu da je priženjeni Zagrepčanin Fabrizio Affuso, zapravo osoba od povjerenja i desna ruka vođi cijele prevarantske bande Paolu Majanu (62) iz mjesta Torri di Quartesolo koji je imao zadaću tražiti klijentelu među poduzetnicima koji grcaju u financijskim problemima.

Isti dan kad je uhićen Affuso, lisice na ruke stavljene su u okolici Rima i Fabiju Castaldiju (50), prokazanom mozgu poreznih prevara koji je bio glavni savjetnik kriminalne grupacije s obzirom na to da u malome prstu ima međunarodno pravo.

Tijekom istrage policija je u jednom trenutku obuhvatila 218 osoba te je pročešljala više od 75.000 tajno snimljenih razgovora koje su analizirali kroz poseban računalni program. A obradili su i detaljnu analizu nabave razne robe i plaćanja koju su usporedili s poreznom dokumentacijom.

Tko je još osumnjičen?

Svoj obol u raskrinkanom lancu, i to na samom vrhu piramide, dali su još i poduzetnici Massimo i Roberto Cattelan, Giuseppe Carlesso, Emanuele Gobbo, Flabio Panato, Giovanni Marcante, a na popisu uhićenih našlo se i ime Srbina Nikole Strainovića iz Vicenze.

Castaldi je kao stručnjak za međunarodno pravo s uredima u Londonu i švicarskom Chiassu bio uvaženi direktor u 200-tinjak tvrtki. Nekima od njih poslovanje je preselio u Englesku nakon čega je dokumentacija o poslovanju tvrtke isparila. Castaldijeva engleska tvrtka Castaldi lawyer & partners Ltd, uvjereno je tužiteljstvo, prava je adresa za sve one koji ne žele platiti porez.

Telefoni tvrtke Mogul naznačeni u registru i u telefonskom imeniku, ne koriste se ili su u vlasništvu privatnih osoba koje su rekle da ih “svako malo netko zove zbog nekog Talijana, ali da nemaju pojma tko je taj čovjek”

Komentari