Festival vatrometa na Bundeku: evo što vas sve očekuje

Luka Stanzl/PIXSELL

Međunarodni festival vatrometa od 29. lipnja do 1. srpnja ukrasiti će nebo iznad Zagreba, najavili su u utorak organizatori manifestacije, naglasivši da se festival vatrometa pretvorio u odlični turistički proizvod, kojega svake prati ogroman broj Zagrepčana i turista.

U pirotehničkim krugovima Festival vatrometa u Zagrebu na Bundeku, priznat je u svijetu i postoje liste čekanja za ekipe koje bi voljele sudjelovati na njemu a mjesto događanja je obala Save uz jezero Bundek, gdje će se od okupiti najbolji i najmaštovitiji svjetski priznati pirotehničari, te prirediti zabavu za pamćenje, pokazati svoje umijeće i zagrebačko nebo osvijetliti sa tisućama projektila.

Ove godine održava se po 18. put, a na dosad održanih 17 festivala nastupili su renomirani svjetski izvođači vatrometa iz brojnih država – Njemačke, Kine, Austrije, Poljske, Finske, Estonije, Češke, Rusije, Litve, Slovačke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Filipina itd.

Ovoga puta na zagrebačkom Bundeku predstavit će se tri vrhunske ekipe koji imaju zavidan svjetski rejting. To su kompanije koje su već osvojile mnoge međunarodne festivale “ Bolshoy Prazdnik” – ruski majstori oslikavanja neba, Fire Event iz Austrije poznati po svojoj fascinantnoj koreografiji i prikazivanju neba u obliku čarobne vatrene kulise, te HC Pyrotechnics – Belgija, koji su se već prije četiri godine predstavili zagrebačkoj publici, navodi se u priopćenju.

Vatrometi se ispucavanju u skladu s muzikom, a ono što je zanimljivo sve tri ekipe će imati prve dvije minute zadanu temu – pjesmu iz zagrebačkog miljea.

I ove će godine tri ekipe predstaviti svoje umijeće spektakularnim 10-minutnim vatrometima, koji će obuhvatiti nebrojene projektile. Riječ je o posebno osmišljenim vatrometnim predstavama u kojima je uspucavanje vatrometa sinhronizirano s glazbenom podlogom. Ovakva ispucavanja pored velikog iskustva zahtjevaju razumijevanje pirotehnike i moderne računalne tehnologije, koja se koristi za regulaciju i ispucavanje vatrometa.

Organizator festivala je Mirnovec Pirotehnika.

Tijekom sva tri dana festivala osiguran je i šarolik glazbeni program i zabavni sadržaj za sve uzraste i ukuse: za djecu se svakoga se dana u 22 sata priprema “dječiji vatrome’, a tu je i veliki lunapark, bogata gastro ponuda te puštanje lanterni za pomoć udrugama Krijesnica i Veliko srce malom srcu. U proteklih pet godina skupljeno je i predano spomenutim udrugama oko 600.000 kuna. Gledatelji će elektronskim glasovanjem (glasačka mašina 5, 10, 15 i 20 bodova) odabrati pobjednika festivala, priopćeno je.

(Hina)


Komentari