Evo tko je posrnuli poduzetnik koji je ucjenjivao Stožer: ‘Zbog mjera nisam mogao posjećivati svoje dijete’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

“Pazite što i kako radite i odlučujete. Ukoliko napravite grešku, Božić nećete dočekati živi. Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu, hoćete li živjeti ili umrijeti”, pisalo je u prijetećim e-mailovima koje je 30. rujna prošle godine Alemki Markotić, Krunoslavu Capaku i Viliju Berošu poslao posrnuli poduzetnik hrvatskog i slovenskog državljanstva, 36-godišnji Boris Štitić.

Zbog slanja tih tih iznuđivačkih e-mailova s linkom računa, tzv. wallet adrese na koju treba uplatiti 100 tisuća eura u kriptovaluti monero, Štitić je sjeo na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Posrnuli poduzetnik za potrebe iznude ili barem pokušaja, 30. rujna u 8.33 sati otvorio je e-mail adresu opasanvirus20. Prvi val ovakvih poruka poslao je tog dana na službene e-mail adrese šefici Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” i šefu HZJZ-a, dok je sutradan ujutro isto poslao i ministru zdravstva Berošu, i to na privatnu e-mail adresu, piše Jutarnji list.

Međutim, kako oni nisu uplatili niti reagirali na njegove poruke, isto je nastavio i 5. listopada, podsjetivši ih tada kako im je posljednji dan da uplate traženih 100 tisuća eura. Pritom ih je upozorio i da počnu gledati oko sebe kad i što će se dogoditi njima i najmilijima, odnosno – najavio je da će im se dogoditi veliko zlo.

Inače, riječ je o školovanom medicinskom tehničaru koji je vodio nekoliko tvrtki i koji iza sebe ima tri sudske presude zbog prevara te je uvjetno osuđivan. Za razliku od aktualnog suđenja gdje je na početku odbacio krivnju za sva tri djela, na ispitivanju u tužiteljstvu priznao je pokušaj iznude Alemke Markotić te je zbog toga izrazio žaljenje. Za taj je potez okrivio situaciju s covid-krizom i nizom ograničenja.

“Zbog mjera Stožera civilne zaštite u ono vrijeme nisam mogao prelaziti granicu i odlaziti u Sloveniju kako bih posjećivao svoje dijete. Svakodnevno sam pratio informacije Stožera i postao sam revoltiran. Da Markotić i nije platila, ne bih još ništa učinio. A da je, zadržao bih za sebe 20.000 eura dok bih ostalo podijelio. Njezin e-mail sam pronašao na Googleu”, otkrio je istražiteljima, priznavši da je novčanik kriptovalute za uplatu novca njegov. O pokušaju iznude Capaka i Beroša nije govorio. U pretresu mu je policija oduzela dva mobitela, a za jedan je utvrđeno da su s njega slane prijeteće poruke.

S obzirom na to da je psihijatrijski vještačen u pritvoru gdje se nalazi već pola godine, na idućoj će raspravi, na prijedlog njegove odvjetnice, vještak obrazložiti psihijatrijski nalaz, razjasniti boluje li od duševnih smetnji te kako je utvrđeno da nije ovisnik o marihuani, a policija je u doba počinjenja zločina kod njega pronašla 3,7 grama.

Iz sudskog je registra vidljivo da je Štitić vodio šest tvrtki, od kojih je pet otišlo u stečaj. S posljednjom osnovanom u veljači prošle godine sa sjedištem u Zagrebu, više nema doticaja jer je stan prodao. Riječ je o j.d.o.o. registriranom za sve i svašta, a glavna je djelatnost oglašavanje.

Komentari